Analiză

Cresterea pietei aeriene ia cu asalt transportul rutier

Cresterea pietei aeriene ia cu asalt transportul rutier

Click pentru imaginea intreaga

23.04.2007, 21:15 35

Transportul rutier de pasageri a scazut anul trecut cu 5%, pana la 228 de milioane de pasageri, in timp ce traficul de pasageri pe aeroporturile din Romania a crescut cu 26%, potrivit Institutului National de Statistica.
Astfel, traficul pe aeroporturile din Romania s-a ridicat anul trecut la 5,5 milioane de pasageri. Cresterea a fost mai pronuntata pe segmentul low-cost decat pe cursele regulate, care au consemnat o crestere de numai 5,9%, ajungand la 3,5 milioane de pasageri, potrivit IATA Romania.
Principalii operatori low-cost de pe piata au inregistrat anul trecut cresteri importante, atat la nivel de cifra de afaceri, cat si ca numar de pasageri transportati. Blue Air, principalul operator low-cost, a inregistrat o dublare a numarului de pasageri. In acelasi timp, si operatorul italian MyAir a avut anul trecut o crestere de 60% a numarului de pasageri. Tendintele de crestere par sa continue si in acest an, Sky Europe estimand triplarea numarului de pasageri, iar Wizz Air, desi intrat anul trecut pe piata, mizeaza pe 500.000 de pasageri transportati in acest an.
Explozia low-cost-urilor a determinat si alte companii sa-si faca loc pe piata. Astfel, Germanwings, divizia low-cost a Lufthansa, a inceput sa opereze zboruri pe ruta Bucuresti - Koln si estimeaza in jur de 30.000 de pasageri pentru primul an. In afara de divizia low-cost a operatorului german si-a facut aparitia pe piata operatorul low-cost spaniol Clickair, anuntandu-si intrarea si Easy Jet, Air Berlin sau Ryanair.
Low-cost-urile ataca in principal transporturile cu autocarul, preturile la aceste doua mijloace de transport fiind comparabile, durata calatoriei fiind considerabil mai scazuta in cazul transportului cu avionul.
Un zbor dus-intors la o companie low-cost, cu toate taxele incluse, se poate situa si sub 150 de euro, in timp ce un drum dus-intors cu autocarul rareori coboara sub 200 de euro.
"Este normal ca transportul de lunga durata sa scada, de aceea companiile de transport cu autocarul ar trebui sa se centreze pe curse mai scurte (de maximum o zi si jumatate) si mai diversificate. Cred ca ar trebui redescoperit estul si sudul Europei", a spus Alexandru Rusu, director executiv Eurolines.
Desi tendinta pe transportul rutier va fi orientarea pe distante scurte, distanta medie de transport a pasagerilor a crescut anul trecut de la 50 la 52 de kilometri.
In perioada urmatoare se asteapta o noua crestere pe piata transportului aerian, doar pe cursele regulate asteptandu-se cu 8,4% mai multi pasageri.
In acelasi timp, low-cost-urile se asteapta la o dublare a afacerilor in acest an. Cresterea numarului de pasageri pe cursele low-cost s-a facut simtita si in primele luni ale anului. Astfel, desi se opereaza mai multe curse, gardul de ocupare ramane la un nivel ridicat, de multe ori peste 80%.
"Cred ca piata de transport rutier o sa scada si in acest an, cam la nivelul anului trecut", a spus Rusu.
In timp ce traficul aerian a crescut constant cu peste 20% in ultimii trei ani, numarul de pasageri pe transportul rutier a cunoscut ultima crestere consistenta, de 10%, in 2005. Cu toate acestea cei mai importanti transportatori de pasageri de pe piata, Eurolines si Atlassib, nu au resimtit o scadere a numarului de pasageri anul trecut. Mai mult decat atat, Eurolines a inregistrat in primele doua luni ale acestui an o crestere cu 40% la vanzarile de bilete de autocar.
Pe termen lung insa, reprezentantii companiei sunt de parere ca se va resimti intrarea puternica a low-cost-urilor.
Potrivit datelor de la Politia de Frontiera, numarul autocarelor care au iesit si au intrat in tara in 2006 a cunoscut o crestere de 8%, pana la 176.500. Totodata, numarul de autoturisme care au intrat si iesit din Romania a crescut cu 6%, potrivit aceleiasi surse.
In ceea ce priveste traficul feroviar de pasageri, acesta a cunoscut o crestere usoara, de 2% anul trecut. Astfel, numarul de persoane care au calatorit cu trenul, atat pe rutele interne, cat si internationale, a ajuns la 94,4 milioane de calatori. Cresterea cea mai mare, de 13%, a fost inregistrata pe traseele internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO