ZF 24

Creştere economică mare pe T1, dar venituri bugetare sub cele prognozate

Creştere economică mare pe T1, dar venituri bugetare...
14.05.2014, 11:45 775

Cresterea economica inregistrata in primul trimestru va fi in jur de 4% fiind generata de  evolutia foarte buna a industriei si a serviciilor. De asemenea, cresterea din T1 2014 este influentata de efectul mare de baza si de relansarea consumului precum si de efectul de inertie al cresterii mari inregistrate in ultimul trimestru al anului trecut.In plus,in prima parte a anului 2014 se va manifesta si efectul pozitiv al intrarilor mari de ISD din ultimele luni ale anului 2013.

Pentru a realiza o prognoza a PIB pe termen scurt am utilizat un model econometric de analiza dinamică multifactorială (DFM) ce presupune un număr redus de factori comuni ortogonali, care pot explica cea mai mare parte din varianţa seriilor de timp cuprinse în analiză. In model s-au luat in considerare un numar de 57 de variabile explicative care surprind foarte bine activitatea economica. Estimarea s-a realizat pe baza valorilor trimestriale inregistrate ale variabilelor explicative pe perioada 2000 - 2013 si prin intermediul a patru factori comuni ce conserva o mare parte din informatia generata de variabilele initiale. In urma aplicarii acestui model se obtine o crestere economica, pentru primul trimestru al anului 2014, intre 4,3% si 4,7%, in functie de scenariul utilizat si cu o eroare medie patratica (RMSE) de 0,47%. Dar existenta rupturilor din seriile de date, inconsistenta acestora, saltul mare din T4 2013, diferentele uneori mari dintre datele trimetriale revizuite la diferite momente conduc la cresterea erorilor si la ingreunarea procesului de calibrare a modelelor econometrice. De asemenea, nu exista date lunare suficiente pentru estimarea cu acuratete a unor componente ale serviciilor (de exemplu, activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport). Tinand cont de toate aceste aspecte, cresterea economica din T1 2014 va fi probabil in scenariul mediu in jur de 4,1%.

Aceasta crestere consistenta este o performanta a economiei in contextul european actual. Dar, din pacate, continua fenomenul inregistrat anul trecut - de crestere economica mare si incasari bugetare sub nivelul prognozat. Astfel, economia a crescut destul de mult in primul trimestru dar veniturile bugetare realizate sunt cu mult sub nivelul prognozat (cu aproximativ 5%). Desi structura cresterii economice pare sa se fi imbunatatit, totusi dezechilibrele structurale se manifesta in continuare (prin polarizare, externalizare de valoare adaugata prin exporturi dominate de capilalul strain, grad redus de populatie ocupata, grad mare de populatie ocupata in agricultura) si isi pun amprenta si asupra gradului redus de colectare.

Dan Armeanu este profesor la ASE, Facultatea de finanţe, bănci şi burse de valori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO