ZF 24

Consumul a scăzut cu 5%, iar cele mai afectate au fost micile companii. Marii consumatori au recuperat pe final de an

Autor: Roxana Petrescu

17.04.2014, 00:08 425

După un nou an de scădere a consumului de energie, cu 5%, ritm dublu faţă de cel din 2012, anul trecut se apropie de nivelul din 2009, cel mai dur an de criză prin care a trecut România după căderea Lehman Brothers, care a adus o reducere a cererii interne de aproape 9%. Consumatorii necasnici reglementaţi, adică acei mici consumatori care încă mai beneficiază de tariful reglementat, au cerut anul trecut cu 17% mai puţină energie, în timp ce la nivelul marilor consumatori consumul s-a stabilizat, arată raportul anual pe 2013 publicat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Anul trecut, România a consumat circa 49,7 TWh de energie, cu 5% mai puţin decât în 2012 şi cu 9% mai puţin decât în 2008, cel mai bun an pentru economia locală. Producţia de energie însă a avut o variaţie relativ mică faţă de 2012, fiind susţinută de o dublare a exporturilor de energie.

Strict pe categorii de consumatori, cei mai afectaţi au fost consumatorii necasnici alimentaţi în regim regle­mentat, categorie în care intră şi micile afaceri, de exemplu, unde cererea de energie s-a redus cu aproape 17%. Cererea din partea populaţiei s-a redus şi ea cu 2,6%, anul 2013 fiind ca­racterizat printr-o iarnă destul de blândă şi o vară răcoroasă, lucru care şi-a pus amprenta şi asupra con­sumului.

Pe segmentul de mari consumatori, care au forţa de a-şi negocia singuri contractele de energie, anul trecut a adus o stabilizare a cererii, recuperarea având loc mai ales în ultimele trei luni ale anului. În primele nouă luni ale anului, de exemplu, cererea din partea segementului concurenţial era cu 3% mai mică faţă de cea din 2012. Mai mult, cererea de energie venită din partea marilor consumatori în 2013 a fost mai mare cu aproape 34% faţă de cea din 2008.

Şi în cazul populaţiei cererea de energie de anul trecut a fost mai mare decât cea din 2008, singura categorie care nu şi-a revenit la nivelul de dinainte de criză fiind cea reprezentată de consumatorii necasnici regle­men­taţi. De altfel, reducerea de ansamblu a consumului de energie din 2013 faţă de 2012 poate fi pusă în mare parte pe seama unui apetit tot mai scăzut din partea segmentului necasnic regle­mentat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO