ZF 24

Constructiile si industria vor scadea in noiembrie-ianuarie, comertul si serviciile se reduc moderat

30.11.2009, 10:16 12

Activitatea din comertul cu amanuntul, servicii, constructii siindustria prelucratoare va scadea in intervalul noiembrie 2009 -ianuarie 2010, potrivit opiniei majoritatii managerilorintervievati de Institutul National de Statistica.

In cadrul anchetei de conjunctura din luna noiembrie 2009,managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentruurmatoarele trei luni, o scadere atat a volumului productiei (soldconjunctural -16%), cat si a numarului de salariati, soldulconjunctural fiind de -19% pe total industrie prelucratoare (-25%la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste), searata intr-un comunicat al INS.

Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta descadere mult mai accentuata decat pe total, respectiv inmetalurgie, fabricarea produselor de cocserie si a produselorobtinute din prelucrarea titeiului, prelucrarea lemnului,fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei(solduri conjuncturale -60%, -46% si respectiv -40%).
Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o tendintade crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural+6%).
Activitatea de constructii va inregistra, in noiembrie2009-ianuarie 2010, un declin accentuat atat al volumuluiproductiei (sold conjunctural -49%), cat si al stocului decontracte si comenzi (sold conjunctural -47%).

Managerii din acest sector estimeaza tot o scadere accentuata sia numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural -44%),cat si pe grupe de marime a intreprinderilor, dar o reduceremoderata la nivelul preturilor (sold conjunctural -6%).
In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, aceasta activitate vainregistra o scadere moderata in urmatoarele trei luni (soldconjunctural -9%), tendinta ce se va manifesta la nivelul volumuluicomenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor demarfuri (sold conjunctural -6%) si a numarului de salariati dinacest sector (sold conjunctural -14%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO