ZF 24

Consiliul Concurenţei, desant la traderii de cereale: Inspecţii în birourile Toepfer, Ameropa, Bunge, Glencore sau Cargill

Consiliul Concurenţei, desant la traderii de cereale:...

Autor: Gabriel Razi

22.08.2013, 15:00 1846

Consiliul Concurenţei a făcut astăzi inspecţii inopinate la 12 sedii şi puncte de lucru a celor mai importante nouă companii din comerţul cu materii prime agricole. Traderii inspectaţi de Concurenţă sunt Agricover, Alfred Toepfer, Ameropa, Brise, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera şi United Grain. Inspectorii Consiliului Concurenţei investighează o posibilă întelegere privind fixarea preţurilor de achiziţie.

“La declanşarea acestei investigaţii am ţinut cont de specificul şi de sezonalitatea sectorului: având în vedere perisabilitatea produselor şi lipsa posibilităţilor de depozitare la dispoziţia producătorilor mici şi mijlocii, este mult mai probabil ca o întelegere anticoncurenţială între comercianţi să fie pusă în practică în această perioadă”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Primii cinci jucători de pe piaţa comerţului cu materii prime agricole au făcut în anul calendaristic 2012 afaceri cumulate de 1,5 miliarde de euro, adică 30% din valoarea totală a producţiei de cereale.

Vedeţi aici ce să faceţi atunci când inspectorii vin în control la firma dumneavoastră. VIDEO

Ieri preşedintele Traian Băsescu a declarat public că situaţia de pe piaţa cerealelor trebuie investigată de Consiliul Concurenţei şi că diferenţele între preţurile de achiziţie sunt foarte mici, de un euro la tona de grâu. “Oare această cartelizare nu ar trebui observată şi de guvern şi de Consiliul Concurenţei?”, a spus ieri Băsescu citat de Mediafax.

Liderul acestei pieţe este Cargill ( afaceri de 462 mil. euro în 2012) , urmat de Alfred Toepfer (424 mil. euro), Glencore (250 mil. euro - rulaje estimate), Ameropa Grains (198 mil. euro) şi Bunge (131 mil. euro).

Inspecţiile făcute astăzi de Consiliul Concurenţei vin în contextul unei perioade de puternice tensiuni pe piaţa internă a cerealelor după ce preţul grâului a coborât cu 25%-30% într-un interval de câteva săptămâni.

Fermierii obţin în prezent pentru o tonă de grâu aproximativ 150 de euro/tonă iar marile companii au reuşit să livreze la export cu 180-190 de euro/tonă (preţul include şi transportul până în Portul Constanţa, manipularea şi condiţionarea)

România are în acest an o recoltă de grâu de 7,2 milioane de tone, în creştere cu 30% faţă de sezonul anterior.

Un factor pentru scăderea preţului grâului în România este şi influenţa recoltelor record din bazinul Mării Negre, unde ţări precum Rusia şi Ucraina au umplut hambarele cu producţii record.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO