ZF 24

Confederaţia Patronală Concordia despre schimbarea regimului fiscal: Un pachet de măsuri inadecvat, amplu şi introdus peste noapte va crea probleme considerabile sectorului privat. Pentru fiecare leu investit, statul cheltuie peste 5 lei drept cheltuieli de personal

Autor: Roxana Rosu

03.08.2023, 13:20 1047

Confederaţia Patronală Concordia solicită Guvernului să publice cât mai repede lista măsurilor fiscale care vizează companiile private, apreciind că un ”pachet inadecvat, amplu şi introdus peste noapte va crea probleme considerabile sectorului”.

”Considerăm că este inoportun ca la jumătatea anului Guvernul să transmită contribuabililor că are probleme mari în a se încadra în veniturile prognozate - după unele estimări deficitul fiind mai mare decât cel prognozat (4,4%), cu mai mult de 2%. Este cu atât mai problematic cu cât Consiliul Fiscal a avertizat încă la finele anului trecut că bugetul pe anul 2023 este construit pe venituri supraestimate şi cheltuieli subestimate şi, ca urmare, anticipa un deficit cash de 5,7% din PIB. Toate acestea se întâmplă concomitent cu o încetinire economică, instituţiile internaţionale prognozând o creştere în jurul a 3%, faţă de 4,7% anul trecut”, se arată în mesajul trimis de Concordia.

Asociaţia este de părere că pentru echilibrarea bugetului este necesar, în primul rând, ca statul să eficientizeze modul în care sunt cheltuiţi banii publici pentru a reduce risipa.

Potrivit Concordia, în ultimii şapte ani cheltuielile din bugetul de stat cu bunuri şi servicii au crescut de la 5,77 miliarde lei în 2016 la 13,3 miliarde lei în 2022. Cheltuielile de personal din aceeaşi sursă au crescut de la 21,49 miliarde în 2016 la 59,33 miliarde în 2022.

Datorită unei creşteri a investiţiilor din ultimii ani şi a unei performanţe economice favorabile, datorată în primul rând mediului privat, cheltuielile cu administraţia publică au scăzut uşor în raport cu PIB-ul şi în raport cu cheltuielile de capital (investiţiile). Însă, în 2022 cheltuielile de personal continuă să fie de peste 5 ori mai mari decât cele alocate cheltuielilor de capital, înregistrând un raport aproape identic cu cel din 2016.

Concret, pentru fiecare leu investit, statul cheltuie peste 5 lei drept cheltuieli de personal.

Companiile membre ale Concordia atrag atenţia că, în absenţa transparenţei bugetare şi a unei construcţii bazată pe obiective, în absenţa predictibilităţii impunerii, ca principiu statuat al fiscalităţii, şi a unor calendare agreate de ajustare fiscală, în absenţa consultărilor şi a dialogului de substanţă şi în absenţa reformării ANAF şi a eficientizării cheltuielilor publice, Guvernul României nu se poate aştepta la solidaritate din partea contribuabililor, fie ei cetăţeni sau companii.

Vedeţi aici documentul integral al Asociaţiei Patronale Concordia

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO