ZF 24

Compania E-Distribuţie va derula două proiecte de modernizare a retelei, în valoare total de 122 milioane lei, 80% din suma fiind acoperită din fonduri europene nerambursabile

Compania E-Distribuţie va derula  două proiecte de...

Autor: Roxana Rosu

30.08.2023, 16:50 94

Ministerul Energiei şi compañía E-Distribuţie au semnat două contracte de finanţare nerambursabilă prin Fondul pentru Modernizare, în valoare totală de 122,8 milioane lei (TVA inclus), pentru modernizarea reţelelor de distribuţie în două dintre zonele în care operatorul de distribuţie activează.

E-Distribuţie Muntenia va realiza un proiect în valoare totală de 76 milioane lei pentru creşterea siguranţei în alimentare cu energie electrică a localităţilor Dascălu şi Petrăchioaia, prin modernizarea liniei Petrăchioaia din judeţul Ilfov. Valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile, respectiv 50,5 milioane lei.

Proiectul vizează modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, pentru reducerea pierderilor în reţea şi creşterea condiţiilor de siguranţă şi continuitate a serviciului de distribuţie în zonele Dascălu, Petrăchioaia, Ştefăneşti şi Afumaţi din judeţul Ilfov.

La rândul ei, compania E-Distribuţie Banat va realiza un proiect în valoare totală de 46 milioane lei pentru modernizarea reţelelor de distribuţie, prin realizarea de linii buclate de medie tensiune, constituite din cabluri de 20 kV, alimentate din staţiile de transformare 110/20/10 kV Fratelia şi Cetate din zona municipiului Timişoara. Din valoarea totală a proiectului, valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile, respectiv 30,6 milioane lei.

În urma lucrărilor de modernizare, vor fi reduse pierderile de energie din reţea şi atenuat impactul asupra mediului.

Conform graficelor de implementare estimate de către companiile E-Distribuţie, proiectele vor fi finalizate în 2026.

” Consolidarea sistemului energetic naţional prin reţeaua de distribuţie este  o prioritate şi este esenţial să dezvoltăm cât de mult posibil capacităţile de producţie a energiei verzi, de la parcurile eoliene la cele de energie solară. Nu putem face asta decât prin investiţii continue, prin accelerarea Fondului pentru Modernizare şi absorbţia fondurilor europene. Lucrăm, cu toţii, la capacitate maximă, astfel încât aceste proiecte să prindă contur cât se poate de repede”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

E-Distribuţie Banat a atras, până în prezent, finanţări nerambursabile în valoare totală de 63 milioane lei pentru investiţii, iar E-Distribuţie Muntenia de 91 milioane lei.

Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în Sud Muntenia (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distributie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO