ZF 24

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială mentine rata amortizorului macroprudenţial la 1%, considerând că nivelul lichidităţii şi al solvabilităţii sectorului bancar sunt adecvate, iar profitabilitatea permite întărirea rezervelor de capital

Comitetul Naţional pentru Supravegherea...

Autor: Roxana Rosu

15.12.2023, 12:30 118

Consiliului general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), din care fac parte reprezentanţi BNR, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi guvern, reprezentat de Ministerul Finanţelor, a mentinut în şedinta din 14 decembrie rata amortizorului macroprudenţial la 1%, considerând că nivelul lichidităţii şi al solvabilităţii sectorului bancar sunt adecvate, iar profitabilitatea permite întărirea rezervelor de capital.

În acelaşi timp, CNSM este de părere că nivelul ridicat al incertitudinilor pe plan global îndeamnă la prudenţă.

Consiliul a majorat rata în luna octombrie cu 0,5 puncte procentuale faţă de valoarea precedentă. Rata amortizorului macroprudential este un instrument introdus în 2013 în legislatia locală la recomandarea Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) în vederea reducerii şi prevenirii creşterii excesive a creditării şi a îndatorării.

Instrumentul are ca obiectiv principal îmbunătăţirea rezilienţei sectorului bancar la posibile şocuri.

În cadrul întâlnirii din 14 decembrie, au fost supuse analizei şi deciziei membrilor CNSM lucrări care vizează politica macroprudenţială şi riscul sistemic, respectiv: (i) analiza periodică de recalibrare a amortizorului anticiclic de capital şi (ii) neaplicarea prin reciprocitate voluntară a măsurii macroprudenţiale adoptate de Belgia.

Consiliul a fost informat cu privire la: (i) evaluarea cadrului de implementare a amortizoarelor de capital în România; (ii) rezultatele exerciţiului macroprudenţial de testare la stres a solvabilităţii sectorului bancar; (iii) riscurile sistemice la adresa stabilităţii financiare identificate de autorităţile membre în funcţie de aria de competenţă specifică; (iv) rezultatele chestionarului pentru evaluarea tendinţelor şi a gradului de pregătire privind schimbările climatice în rândul instituţiilor financiare şi (v) calendarul recomandărilor Comitetului European pentru Risc Sistemic care au termene de implementare în perioada următoare, pentru care autorităţile naţionale trebuie să adopte măsuri de punere în aplicare.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a fost înfiinţat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO