ZF 24

Comisia Europeană a lansat două investigaţii legate de o procedură de achizitie publică pentru un parc fotovoltaic din România, dezvoltat de CE Oltenia şi OMV Petrom şi finantat partial din fonduri europene, după sesizări primite de la două consortii, unul detinut de statul chinez

Comisia Europeană a lansat două investigaţii legate de...

Autor: Roxana Rosu

03.04.2024, 15:26 387

Comisia Europeană a lansat miercuri două investigaţii în baza Regulamentului privind subvenţiile străine (Foreign Subsidies Regulation) legate de un parc fotovoltaic din România, finantat partial din Fondul UE de Modernizare

Investigaţiile evaluează posibila distorsionare a pieţei al subvenţiilor străine acordate ofertanţilor în cadrul unei proceduri de achiziţie publică. Comisia va evalua dacă operatorii economici în cauză au beneficiat de un avantaj neconcurential pentru a obţine contracte publice pe teritoriul UE.

Comisia Europeană s-a sesizat în urma notificărilor depuse, pe de o parte, de ENEVO Group, inclusiv LONGi Solar Technologie GmbH, şi, pe de altă parte, de Shanghai Electric UK Co. Ltd. şi Shanghai Electric Hong Kong International Engineering.

Licitatia vizată a fost lansată de o autoritate contractantă din România (societatea PARC FOTOVOLTAIC ROVINARI EST) pentru proiectarea, construirea şi exploatarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 110 MW.

Societatea Parc Fotovoltaic Rovinari Est este detinută de OMV Petrom şi Complexul Energetic Oltenia, având în plan constructia a patru parcuri fotovoltaice, la Rovinari, Işalnita şi Tismana. Valoarea estimată a contractului este de 374 de milioane de euro. 70% din investiţie este finanţată din Fondul pentru Modernizare al UE.

Potrivit datelor de pe platforma SEAP, la procedura de achizitie lansată în septembrie 2023, au fost depuse până acum 8 oferte: Girisim Elektrik A.S Turcia, AMERESSCO SUNEL ENERGY AE, Electrogrup, Asocierea Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Company Limited (Leader) şi Shanghai Electric UK Company Limited, Asocierea ACTUAL CONNECT S.R.L. (Leader),GLOBAL TECHNICAL SERVICES,TARR CONST,GLOBAL TECHNICAL SYSTEMS,GENERAL SECURITY,SC ALPIN SUN SRL,BIT INVEST, Asocierea MULTIGRUP ACTIV DISTRIBUTION (Leader),ISPE PROIECTARE SI CONSULTANTA,Romelectro,COMAL SpA, Asocierea Enevo Group (Leader) şi LONGI Solar Technologie, Asocierea Restart Energy One (Leader),Solar Steelconstruction LLC,AE Alternative Energy,ENERGOMONTAJ

Potrivit Comisiei Europene,în conformitate cu Regulamentul privind subvenţiile străine, companiile sunt obligate să notifice licitaţiile pentru achiziţii publice în UE în cazul în care valoarea estimată a contractului depăşeşte 250 de milioane euro şi compania a beneficiat de contribuţii financiare străine de cel puţin 4 milioane euro din partea a cel puţin o ţară terţă în cei trei ani anteriori notificării.

În urma examinării preliminare a notificărilor, Comisia a considerat că este justificată deschiderea unei anchete aprofundate pentru cei doi participanti la procedura de achizitie, deoarece există suficiente indicii că ambilor li s-au acordat subvenţii străine care denaturează piaţa internă.

Cele două consorţii au transmis notificările pe 4 martie 2024. Comisia Europeană are la dispoziţie 110 zile lucrătoare de la data respectivă pentru a lua o decizie.

Primul consorţiu investigat este compus din grupul ENEVO şi LONGi Solar Technologie GmbH. Enevo Group, liderul consorţiului, este un furnizor de servicii de inginerie şi consultanţă cu sediul în România. Longi Solar Technologie este o filială germană nou înfiinţată, deţinută integral de LONGi Green Energy Technology, furnizor de soluţii solare fotovoltaice, cotat la Bursa din Hong Kong. Atât LONGi Solar Technologie, cât şi LONGi Green Energy Technology îşi desfăşoară activitatea în domeniul dezvoltării, fabricării şi întreţinerii plachetelor, celulelor şi modulelor solare.

Al doilea consorţiu investigat este compus din Shanghai Electric UK Co. Ltd. şi Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. Ambele societăţi sunt deţinute integral de Shanghai Electric Group, companie deţinută de statul chinez. Shanghai Electric UK Co., Ltd. şi Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co., Ltd. sunt principalii furnizori mondiali de soluţii industriale în domeniul energiei, al producţiei şi al integrării inteligenţei digitale. Acestea furnizează servicii privind stocarea energiei eoliene, solare şi a hidrogenului, precum şi un proces integrat de generare, reţea, încărcare şi stocare.

Precizare primită pe data de 8 aprilie din partea Enevo Group:

Enevo Group, liderul consorţiului, companie românească furnizor de servicii de inginerie şi consultanţă in domeniul energiei, nu a primit nicio cerere de informaţii din partea Comisiei Europene, toate informaţiile în cadrul investigaţiei FSR 2022/2560 fiind solicitate companiei LONGi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO