ZF 24

CNVM va introduce tranzactiile in lipsa si utilizarea conturilor globale, la cererea BVB

19.08.2009, 18:31 23

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) va introduce vanzarea in lipsa si utilizarea conturilor globale pentru toti emitentii de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), operatiuni permise in prezent numai pentru actiunile Erste (EBS), informeaza Mediafax.

Vanzarea in lipsa si extinderea conturilor globale pentru intreaga piata vor fi prevazute intr-un proiect de regulament CNVM care va fi suspus dezbaterii publice.

"Noutatea este ca intermediarii vor putea alege atat utilizarea conturilor globale, cat si optiunea sa tranzactioneze prin conturile individuale ale clientilor. Totodata, Comisia intentioneaza sa introduca si vanzarile in lipsa, cu garantii", a declarat Mihai Chetreanu, comisar CNVM.

Pentru vanzarile in lipsa nu este necesara detinerea actiunilor respective in portofoliu. Introducerea vanzarilor in lipsa presupune realizarea tranzactiilor in mod instantaneu, fara a se efectua operatiunea de prevalidare inaintea unui ordin de vanzare, respectiv verificarea existentei titlurilor în cont.

Prin intermediul conturilor globale o firma de brokeraj poate cumpara titluri pentru toti clientii pe acelasi cont, iar ulterior le distribuie fiecaruia in parte. Astfel, brokerii vor avea avea posibilitatea sa tranzactioneze atat prin conturile globale ("Client"), cat si prin conturile individuale ("House").

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO