ZF 24

Cliq aduce reputatie companiei Motorola. Analistii se asteapta la vanzari puternice - GALERIE FOTO

Motorola isi pune speranta intr-un nou telefon Google pentru revigorarea vanzarilor - GALERIE FOTO
13.09.2009, 20:04 46

Pretul actiunilor companiei Motorola, producator de telefoanemobile, a crescut cu 6,5% vineri pe baza sperantelor ca vanzarilefirmei vor creste din nou ca urmare a lansarii noului dispozitivmobil Cliq, care functioneaza pe sistemul de operare Androiddezvoltat de Google.

Analistii au oferit feedback-uri pozitive cu privire lacaracteristicile telefonului, precum acces usor la site-uri socialeca Facebook si Twitter. Mark Sue, analistul firmei de cercetareRBC, a ridicat pretul tinta al actiunilor de la opt dolari la zecedolari/actiune.

"Credem ca Motorola ar trebui sa vanda aproximativ 2 milioane desmartphone-uri pe trimestru ca sa reinstaureze profitabilitatea lanivelul dispozitivelor mobile, iar Cliq reprezinta primul pas inaceasta directie", a declarat Tavis McCourt, analist al MorganKeegan.

Dispozitivul Cliq a fost creat pentru oamenii care petrec foartemult timp pe site-urile de socializare. In locul unui meniutraditional de aplicatii, ecranul principal al telefonului ofera unmozaic mereu in schimbare cu e-mail-uri, mesaje de pe Twitter siupdate-uri de status, la care se adauga si pozele oamenilor caretrimit acele mesaje.

"Este viu", a declarat Sanjay Jha, co-directorul general alcompaniei Motorola, care a fost angajat in urma cu un an pentru areabilita afacerea de smartphone-uri a firmei. "Ganditi-va ca esteprecum baloanele cu text din cartile de benzi desenate, cuinformatii noi care tsi sunt oferite permanent", a adaugat el.

Telefonul are un touchscreen de 3,1 inchi si o tastaturaglisanta. Oficialii companiei au declarat ca vor lansa unsmartphone mai scump spre finalul anului curent.

Dispozitivul Cliq va fi pus in vanzare in Statele Unite prinintermediul furnizorului T-Mobile al Deutsche Telekom in trimestrulal patrulea din anul curent, si va fi distribuit de Dext in restullumii. Orange al France Telecom intentioneaza sa il vanda in Angliasi Franta; Telefonica in Spania si America Movil in America Latina.Pretul nu a fost inca dezvaluit insa analistii se asteapta la osuma in jurul valorii de 100 de dolari.

Telefonul foloseste platforma Android insa Motorola a modificatsoftware-ul pentru a face dispozitivul diferit fata de celelaltesmartphone-uri ale rivalilor.

"Mereu sunt intrebat: cum vei lansa ceva diferit cu sistemulAndroid?", a spus Jha. "Android este deschis si flexibil, astfelputem construi pe baza lui elemente noi", a adaugat el.

Jha a explicat ca nu telefonul in sine este special ci serviciulMotoblur, bazat pe internet, care integreaza si combina toateconturile utilizatorului de e-mail sau site-uri sociale.

Oficialii companiei au sustinut ca Cliq reprezinta un punct decotitura pentru Motorola. Nu a fost creat pentru a depasiiPhone-ul, ci este primul dintr-o gama larga de dispozitive carevor avea la baza serviciul Motoblur.

"Acesta este un produs, insa am schimbat felul in care facemafaceri", a mai spus Jha.

Utilizatorii trebuie doar sa introduca detaliile conturilor depe site-uri specifice, iar numerele de telefon, fotografiile sirestul informatiilor din listele de prieteni online vor fidescarcate automat in agenda dispozitivului.

Tero Kuittinen, analist al companiei MKM Partners, a declarat camajoritatea producatorilor de smartphone-uri au inceput deja salucreze la servicii de integrare a mesajelor de pe multiplesite-uri de socializare si conturi de mail. Primul telefon cu acestserviciu a fost Palm Pre.

"Integrarea mesageriei nu a fost de ajuns pentru a transformadispozitivul Pre intr-un mare success, chiar daca la vremea aceeaera singurul telefon care oferea astfel de servicii", a adaugatel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO