ZF 24

Clienţii speriaţi de scăderea dobânzilor au pus 2 miliarde de lei într-un an în depozite lungi

Autor: Liviu Popescu

10.12.2014, 16:01 441

Depozitele bancare cu scadenţa mai mare de un an constituite de per­soanele fizice cumulau 11,7 miliarde de lei (2,6 mld. euro) la sfârşitul lunii octombrie, re­pre­zentând circa 11% din totalul depozitelor la termen ale populaţiei, potrivit celui mai recent raport lunar al BNR.

Stocul economiilor pe termen lung este cu circa 20% peste nivelul înregis­trat în octombrie 2013. Faţă de luna anterioară creşterea a fost de 2%.

„Au predominat depozitele pe ter­men scurt şi pentru prima dată în ultimii ani se vede o preferinţă pentru depo­zi­tele pe termen mai lung. Sunt mai mulţi factori care contribuie la acest lucru. În primul rând, stabilizarea eco­nomică şi macroeconomică, inclusiv inflaţia care face ca oamenii să aibă o încredere mai mare şi perspective mai bune privind evoluţia depozitelor lor. Pe de altă parte, băncile probabil că au învăţat să ofere o gamă de oferte pentru depozite mai bună. Intrăm oarecum în normal pentru că era anormală predominanţa depozitelor pe termen scurt sau la vedere“, a spus analistul economic Au­relian Dochia.

Depozitele la termen în lei cu scadenţă mai mare de un an reprezintă cea mai mare parte a depozitelor cu maturităţi lungi, respectiv 9,1 miliarde de lei la finalul lunii octombrie, în creştere cu 300 de milioane de lei faţă de luna anterioară. Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, economiile în monedă naţională pe termen lung sunt mai mari cu circa 2 mili­arde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO