ZF 24

Claudiu Cazacu, XTB: Alegerile americane sunt încă departe, dar lunile următoare vor împinge şi mai mult această temă pe agenda discuţiilor purtate de investitori, iar volatilitatea pe piete ar putea creşte

Claudiu Cazacu, XTB: Alegerile americane sunt încă...

Autor: Roxana Rosu

31.01.2024, 10:22 165

Statisticile din ultimii 80 de ani sugerează că S&P 500 va avea o evolutie pozitivă în 2024, în linie cu aşteptările investitorilor şi analiştilor optimişti, în conditiile în care indicele american a avut un avans mediu de 15,5% în anii în care un preşedinte a candidat pentru al doilea mandat consecutiv la Casa Albă, aşa cum se va întâmpla anul acesta, este de părere Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

Totodată, un alt fenomen statistic a fost validat deja: anul de dinaintea alegerilor din SUA tinde să fie un an bun, aspect confirmat deja în 2023, când S&P500 a marcat un plus de 24,2%.

„Totuşi, alte statistici nu au fost pentru moment validate clar: dacă în primele 3 luni ale anului electoral, de obicei pieţele erau foarte volatile, fără o direcţie clară, până acum S&P a înregistrat mai multe vârfuri record, iar Nasdaq 100 a câştigat deja aproape 7%. Economia americană a sfidat până acum estimările rezervate şi a fost susţinută de piaţa muncii puternică şi de tendinţa de «liniştire» a inflaţiei. Pe de altă parte, în ciuda unor runde de escaladare a situaţiei din Orientul Mijlociu, petrolul a rămas sub 80 - 85 dolari (Brent) evitând, pentru moment, o creştere agresivă, cu toate că riscurile de ajustare ascendentă par a fi în creştere”, arată consultantul de strategie din cadrul XTB.

Chiar dacă anul 2024 abia a început, în administraţii, în cancelarii şi pe burse, deja se fac calcule şi se pregătesc scenarii pentru a întâmpina orice schimbare pe care o vor aduce alegerile americane din 5 noiembrie.

Conform estimărilor, este foarte probabilă o „revanşă” a rundei din 2020, când Donald Trump a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden. La acea vreme, rezultatul a fost contestat de Trump, iar după scrutin, a urmat o perioadă de instabilitate, cu evenimente fără precedent în Congres şi o serie de acţiuni juridice.

Cu o popularitate afectată de inflaţia post-pandemică şi de politici permisive în privinţa imigraţiei, actualul preşedinte Joe Biden este în defensivă. În paralel, sondajele de opinie indică şanse relativ ridicate pentru Trump.

„În 2016, desemnarea lui Trump a scris o pagină de istorie bursieră: prima reacţie a fost una de pesimism, dar scăderile masive de pe burse au oferit o ocazie de a cumpăra, piaţa recuperând ulterior. Au urmat luni de creştere - până la finele anului, avansul a fost de 5,6%, iar după 12 luni de la alegeri, acesta a fost de 21,6%. Investitorii şi mediul de afaceri au salutat politicile construite în favoarea pieţelor, debirocratizarea şi reducerile de taxe. În paralel, aceştia au criticat modul în care a fost gestionată pandemia, creşterea inechităţii, barierele vamale noi şi incertitudinea în privinţa relaţiilor internaţionale”, a explicat Claudiu Cazacu.

Impactul alegerilor de anul acesta asupra pieţelor nu va fi doar economic. În Europa, statele încearcă să se pregătească pentru o eventuală cooperare diferită sub umbrela  NATO, dacă va exista o victorie pentru Donald Trump. Multe tări deja îşi majorează bugetele de apărare şi plănuiesc noi moduri de cooperare.

„Alegerile sunt încă departe, dar lunile următoare vor împinge şi mai mult această temă pe agenda discuţiilor purtate de investitori, iar volatilitatea ar putea creşte. Alocarea sectorială ar putea avea de câştigat în detrimentul valului pro-tehnologie şi pro-creştere din prezent. Cu un Congres împărţit între democraţi şi republicani, un detur major de la linia actuală de politici publice nu va fi uşor de realizat într-un timp scurt, ceea ce ar putea fi pe placul investitorilor. Nu este exclus însă, ca în pregătire, perioadele februarie-martie şi septembrie-octombrie să ofere un nivel de volatilitate sensibil mai ridicat decât în ultimele luni”, arată Claudiu Cazacu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO