ZF 24

Clasa de mijloc din Marea Britanie e zduncinată de criza costului vieţii: Aproximativ 1,4 milioane de proprietari de locuinţe din Regatul Unit îşi vor încheia anul acesta contractul de credit ipotecar cu dobândă fixă din cauza ratelor în creştere

Clasa de mijloc din Marea Britanie e zduncinată de criza...

Autor: Andrei Şerbănescu

21.04.2023, 15:48 1927

O familie de arhitecţi din Marea Britanie - ambii în vârstă de 30 de ani - suferă impactul creşterii ratei ipotecare de la 1,6% la 4,7% pentru cea mai bună ofertă fixă pe trei ani pe care a putut-o găsi, ceea ce înseamnă că ratele cuplului vor creşte cu 500 de lire sterline pe lună, ajungând la aproximativ 1.700 de lire sterline, potrivit Financial Times.

„Tot ceea ce câştigăm de la serviciu se duce pe ipotecă, pe îngrijirea copiilor, pe alimente şi pe facturi - nouă nu ne mai rămâne nimic în plus", a explicat Iona, adăugând că într-o zi, luna trecută, s-a trezit că avea doar 3 lire sterline în contul curent. 

În anul care a precedat schimbarea creditului ipotecar al Ionei, nivelurile record ale inflaţiei au determinat Banca Angliei să demareze o amplă campanie de înăsprire a ratelor, punând capăt unui deceniu de costuri de împrumut extrem de scăzute. Ipotecile cu rată fixă, care reflectă aşteptările privind costurile de împrumut pe termen mediu, au urmat exemplul. 

Milioane de gospodării cu venituri medii - precum cea a Ionei - ale căror venituri le-au păstrat relativ imune la criza costului vieţii de anul trecut, ar putea acum să îşi vadă veniturile afectate în momentul în care vor renunţa la vechile contracte de ipotecă în 2023. 

Un raport realizat de Oxford Economics şi de compania de servicii financiare Hargreaves Lansdown a constatat că, în timp ce aproape 90% dintre familiile cu cele mai mici venituri din Regatul Unit au prezentat o rezistenţă financiară precară atunci când inflaţia a atins niveluri record anul trecut, multe dintre cele cu venituri medii se află acum în dificultate din cauza costurilor mai mari ale creditelor ipotecare. 

Cele mai recente previziuni ale Institutului Naţional pentru Cercetări Economice şi Sociale au arătat că gospodăriile cu venituri medii îşi vor vedea veniturile reale scăzând cu aproximativ 6,2%, sau 1.077 de lire sterline pe an, în perioada 2023-2024.

În declaraţia de toamnă de anul trecut, guvernul a anunţat plăţi suplimentare în numerar în valoare totală de până la 900 de lire sterline pentru familiile cu venituri mici, în 2023 şi 2024. Potrivit NIESR, acest lucru va contribui la compensarea unor presiuni inflaţioniste, ceea ce va duce la un câştig net de 2,3% din venituri pentru cele mai sărace gospodării.

Dar gospodăriile mai bogate primesc mai puţin ajutor pentru a face faţă creşterii vertiginoase a preţurilor. „Bineînţeles că [familiile cu venituri mici] se confruntă în continuare cu o situaţie incredibil de dificilă. Să nu pretindem că este uşor, dar acest ajutor în numerar va face diferenţa pentru cele mai sărace gospodării [...] în timp ce gospodăriile cu venituri medii nu beneficiază de niciun ajutor, dar se confruntă cu toate costurile", a declarat Adrian Pabst, economist la NIESR. 

La jumătatea lunii octombrie 2022, nefericitul „mini-buget” al cancelarului de la acea vreme, Kwasi Kwarteng, a stimulat ratele ipotecare, care erau deja într-o creştere galopantă, dincolo de 6%.

Având în vedere că aproximativ 1,4 milioane de proprietari de locuinţe din Marea Britanie vor renunţa anul acesta la creditele ipotecare cu rată fixă, potrivit unei analize a Institutului pentru Studii Fiscale, mulţi dintre ei ar putea să-şi vadă ratele lunare amplificându-se considerabil.

Cele mai recente cifre oficiale privind inflaţia, publicate miercuri, au arătat că inflaţia din Marea Britanie a rămas neaşteptat de ridicată, la 10,1%, depăşind previziunile economiştilor şi amplificând şansele de creştere a ratelor dobânzilor de către BoE luna viitoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO