ZF 24

China pregăteşte un pachet de salvare a pieţei bursiere susţinut de 278 miliarde de dolari

China pregăteşte un pachet de salvare a pieţei...

Autor: Andrei Şerbănescu

23.01.2024, 12:38 541

Autorităţile chineze iau în considerare un pachet de măsuri pentru a stabiliza piaţa bursieră aflată în declin, potrivit unor persoane familiarizate cu acest subiect, după ce încercările anterioare de a restabili încrederea investitorilor au eşuat, determinându-l pe premierul Li Qiang să ceară o serie de măsuri „mai hotărâte”, raportează Bloomberg.

Factorii de decizie politică încearcă să mobilizeze aproximativ 2.000 de miliarde de yuani (278 de miliarde de dolari), în principal din conturile offshore ale întreprinderilor chineze de stat, ca parte a unui fond de stabilizare pentru a cumpăra acţiuni onshore prin intermediul legăturii cu bursa din Hong Kong, au declarat persoanele citate, care au cerut să ofere declaraţii sub rezerva anonimatului. Aceştia au alocat, de asemenea, cel puţin 300 de miliarde de yuani din fonduri locale pentru a investi în acţiuni onshore prin intermediul China Securities Finance Corp. sau Central Huijin Investment Ltd., potrivit persoanelor în cauză.

Deliberările subliniază sentimentul intens de urgenţă în rândul autorităţilor chineze de a stopa o vânzare care a trimis indicele de referinţă CSI 300 la minimul ultimilor cinci ani în această săptămână. Calmarea investitorilor cu amănuntul din China, mulţi dintre aceştia fiind afectaţi de criza imobiliară prelungită, este, de asemenea, considerată esenţială pentru menţinerea stabilităţii sociale.

Formarea unui fond de stabilizare susţinut de stat a fost luată în considerare încă din luna octombrie a anului trecut, deşi unii investitori au exprimat îndoieli cu privire la eficacitatea acestuia, deoarece eforturile anterioare de salvare ale Beijingului nu au funcţionat întotdeauna. Criza imobiliară din China, sentimentul fragil al consumatorilor, scăderea investiţiilor străine şi diminuarea încrederii în rândul întreprinderilor locale după ani de politici volatile exercită presiuni atât asupra economiei, cât şi asupra pieţelor.

„Potenţialul pachet de sprijin ar trebui să fie capabil să stopeze scăderile pe termen scurt şi să stabilizeze pieţele, însă achiziţiile de stat au avut, în mod istoric, un succes limitat în a schimba sentimentul pieţei dacă nu sunt urmate de măsuri suplimentare", a declarat Marvin Chen, strateg la Bloomberg Intelligence.

Acţiunile chinezeşti onshore au suferit o incetinire a creşterii şi au încheiat cu doar 0,4% mai sus. Un indicator al acţiunilor chinezeşti listate la Hong Kong a crescut cu 2,8%, reducând din creşterea de 4,1% înregistrată în cursul zilei.

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Stat de luni, prezidată de Li, cabinetul chinez a primit o informate privitoare la operaţiunile pieţelor de capital, alături de o serie de consideraţii privind activitatea conexă, potrivit unei declaraţii oficiale, care nu a oferit mai multe detalii despre ceea ce Beijingul are în vedere pe viitor.

În total, peste 6.000 de miliarde de dolari au fost şterse din valoarea de piaţă a acţiunilor chinezeşti şi din Hong Kong de la vârful atins în 2021, subliniind provocarea cu care se confruntă Beijingul în încercarea de a opri scăderea încrederii investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO