ZF 24

China e noua sperietoare a investitorilor de pe burse

China e noua sperietoare a investitorilor de pe burse
24.06.2013, 18:15 2249

Bursele europene şi din America s-au corectat puternic în şedinţa de azi cu până la un minus de 2%, investitorii reacţionând la scăderea puternică a bursei chineze şi la temerile privind consecinţele negative pe care le-ar putea avea asupra economiei chineze restrângerea stimulilor financiari de către FED.

Indicele Shanghai Composite al bursei chineze a scăzut cu 5,3% luni, cea mai mare scădere zilnică din 2009. Scăderea a contaminat şi bursele europene: indicele francez CAC 40 a scăzut cu 2,16%, indicele german DAX a pierdut 1,5% iar indicele american S&P 500 a deschis cu o scădere de 1,8%.

La Bucureşti, bursa a fost închisă, ziua de 24 iunie fiind declarată sărbătoare naţională. Analiştii se aşteaptă ca mâine acţiunile româneşti să scadă.

"Bursa de la Bucureşti va urma direcţia descendentă a pieţelor externe pentru că nu există suficient capital autohton pentru a ţine piept retragerilor făcute de investitorii străini, deşi la nivel macroeconomic ne-am stabilizat", a spus Andrei Rădulescu, analist la Broker Cluj.

Declinul abrupt al bursei chineze a fost cauzat de retragerile masive de capital făcute de investitorii străini după şeful Federal Reserve, banca centrală a Americii, a anunţat săptămână trecută că va restrânge treptat programul de relaxare monetară prin care a injectat lunar 85 miliarde de dolari în pieţele financiare. Pomparea de bani în pieţe alături de dobânzile zero din America au făcut ca mare parte din banii ieftini ai FED-ului să intre în pieţe emergente, precum China, care ofereau randamente peste cele ale pieţelor mature.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO