ZF 24

Cele mai indatorate cinci tari din UE au de platit 2.850 miliarde dolari in urmatorii trei ani

18.02.2010, 21:26 28

Cele mai indatorate cinci state din Uniunea Europeana (UE),respectiv Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania, au deplatit 2.850 de miliarde de dolari in urmatorii trei ani pentru aacoperi imprumuturile si obligatiunile contractate, informeazaReuters.

Temerile investitorilor legate de situatia celor cinci tari auavut un impact negativ asupra pietele financiare, putand conduce lacosturi mai ridicate la obtinerea de finantare pentru state sicompanii.

Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania au de rascumparat,in urmatorii trei ani, obligatiuni de stat in valoare de 1.665 demiliarde de dolari, titluri emise de companii totalizand 988 demiliarde de dolari si au de platit imprumuturi de 200 de miliardede dolari.

Statul elen, aflat in cea mai grava situatie dintre cele cincitari, se confrunta cu o grava criza bugetara, care a destabilizatchiar si euro. Datoria tarii este echivalenta cu 113% din ProdusulIntern Brut (PIB), mai mult decat dublu in raport cu limita de 60%din PIB acceptata in zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO