ZF 24

Cele mai importante evenimente ale săptămânii

09.07.2010, 16:46 25

1. Finanţele renunţă la impozitarea dobânzilor calculateînainte de 1 iulie. Ministerul Finanţelor a renunţat sămai ceară impozitarea integrală a dobânzilor pentru depoziteleaflate în curs, după ce a avut în această dimineaţă o întâlnire cuconducerea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). "Baza de calculasupra căreia se aplică cota de impozit de 16% este consituită dinveniturile calculate începând cu data de 1 iulie 2010 până la datascadenţei depozitului şi înregistrate în contul curent sau contulde depozit al titularului", potrivit unei scrisori semnată deSebastian Vlădescu şi adresată lui Radu Gheţea, preşedinteleARB.

2. Isărescu: Estimăm că la sfârşitul anului vom avea oinflaţie de 8%. BNR estimează, pe baza datelor pe carele-a cules din piaţă până în această dimineaţă, ca majorarea TVA dela 19% la 24% va determina creşterea inflaţiei la 8% până lasfârşitul anului, spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. "Observămsimplu chiar după câteva zile de aplicare că această transmisie nus-a realizat integral. Cel puţin până acum nu s-a realizat nicimăcar o majorare cu 5%. Explicaţia este existenţa unui substanţialdeficit de cerere", a spus Isărescu

3. Alexander Hergan a fost înlocuit din funcţia dedirector executiv al grupului Avrig 35. Alexander Hergan,fondator al Avrig 35, a fost înlocuit din funcţia de directorexecutiv al grupului, unul dintre cele mai active de pe piaţaimobiliară, ca răspuns la criza financiară şi la condiţiileeconomice dificile din România, în locul său fiind numit HaydnWright, a anunţat compania. "Avrig 35, unul dintre principaliidezvoltatori imobiliari din România, anunţă astăzi (marţi, n.r.)plecarea directorului executiv Alexander Hergan şi restructurareamanagementului superior ca răspuns la criza financiară globală şila condiţiile economice dificile din România. Domnul Hergan a fostînlocuit de Haydn Wright, prin recomandarea Taverners Group, unuldintre acţionarii instituţionali ai Avrig35", se arată într-uncomunicat al grupului.

4. Baronul cafelei din Austria cumpără din nou Kandia,dar la un preţ de cinci ori mai mic. Grupul american Krafta anunţat mar]i vânzarea afacerii Kandia din România către fondulde investiţii Oryxa Capital, fără a da detalii despre cine se aflăîn spatele fondului şi nici despre valoarea tranzacţiei. Scoasă înurmă cu jumătate an la vânzare de c`tre Kraft Foods, Kandia a avutopt pretendenţi printre care s-au numărat numele mari aleindustriei de dulciuri precum Nestlé, Ulker şi Ritter Sport.Câştigătorul-surpriză a fost un fond de investiţii necunoscut pepiaţa locală, în spatele căruia se află însă familia austriacăMeinl.

5. 21.000 de şomeri au ieşit din statistici. Şomajul ascăzut la 7,4%. Rata şomajului a scăzut în luna iunie la7,44%, pentru cea de-a treia lună consecutiv în acest an, după ceîn luna mai a fost de 7,67%. În prezent, numărul total de şomeridin România este de aproximativ 681.000. Cei mai mulţi şomeri suntîn continuare în judeţele Vaslui (unde rata şomajului este deaproape 14%) şi Mehedinţi (12,3%), urmate de Teleorman (12%), Dolj(11,3%), Ialomiţa (aproape 11%).


6. Cea mai mare pierdere din România: 334 mil.euro. Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, deţinutde miliardarul indian Lakshmi Mittal, a atins anul trecut un recordgreu de egalat de către orice companie românească, respectiv opierdere de 334 mil. euro (1,4 mld. lei), reprezentând 40% dinafacerile aferente aceluiaşi an, de 845,7 mil. euro (3,58 mld lei.euro). Rezultatul a fost determinat de scăderea cu peste 50% aafacerilor combinatului, în condiţiile în care vânzările de oţel lanivel mondial au scăzut puternic din cauza crizei, iar preţuloţelului s-a prăbuşit. Compania exportă cea mai mare parte dinproducţie.

7. Vânzările Dacia au crescut cu 18% în primele şaseluni ale anului. Vânzările Dacia au înregistrat o creşterede peste 18% la nivelul primelor şase luni ale acestui an laaproape 182.000 de autovehicule, dintre care 170.000 deautoturisme, în avans cu 16% şi 12.400 de vehicule utilitare, încreştere cu peste 61% potrivit statisticilor Renault. Astfel,vânzările Dacia din S1 2010 au le-au egalat pe cele din întreg anul2006, atunci când gama era alcatuită numai din modelul Logan sedan.La nivelul pieţei vest-europene Dacia a înregistrat un avans deaproape 30% la peste 116.000 de unităţi, valoare aferentă unei cotede piaţă de 1,6%.

8. O nouă ruptură la Muşat: Dragne a plecat cu 10avocaţi. Avocatul Ion Dragne, numărul doi în cadrul caseide avocatură Muşat & Asociaţii, unde ocupa poziţia de deputymanaging partner, a părăsit firma pentru a fonda "Dragne şiAsociaţii", alături de un grup de circa zece avocaţi din rândulavocaţilor şi colaboratorilor firmei conduse de Gheorghe Muşat.Dragne, unul dintre cei mai experimentaţi avocaţi litigatori de pepiaţă şi prodecan al Baroului Bucureşti, a înfiinţat propria firmăla sfârşitul lunii iunie, iar potrivit informaţiilor de pe site-ulBaroului Bucureşti, alături de Dragne mai sunt încă cinci avocaţiasociaţi, printre care şi Delia Bosman, fost partener în cadrulMuşat & Asociaţii.


9. Gică Popescu îşi face un bazar de 10 mil. euro înRahova. Fostul fotbalist Gică Popescu, 43 de ani, îşi faceun centru comercial de tip bazar în apropiere de piaţa Rahova dinCapitală, pe terenul fostei fabrici de vopsele a producătoruluiFabryo Corporation, în urma unei investiţii de 10 milioane de euro."Eu cred în viitorul şi posibilităţile pieţei imobiliare, spredeosebire de alţii. Cred în potenţialul acestei ţări. Trebuie săavem curaj ca să putem face ceva. În septembrie-octombrie voideschide un centru comercial, Doldora Bazaar, în Rahova", a spusGică Popescu, unul dintre cei care şi-au plasat banii câştigaţi dinfotbal în afaceri imobiliare în ultimul deceniu.


10. Restanţele populaţiei au urcat la 4,2 mld. lei înmai. Restanţele mai mari de 30 de zile ale populaţiei auajuns în mai la 4,18 miliarde de lei, fiind în creştere cu 4,8%faţă de luna anterioară şi cu 142% faţă de aceeaşi perioadă aanului trecut, arată datele BNR. Numărul restanţelor a coborât uşorîn aceeaşi lună până la 1,06 milioane de cazuri. Cele mai multecazuri, adică în jur de 75% din valoarea totală a restanţelor, aufost în continuare întârzierile la plată mai mari de 90 de zile,contabilizate de bănci ca fiind pierdere. Restanţele la crediteleîn lei reprezentau mai mult de jumătate din total, ajungând la 2,33miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO