ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

03.06.2010, 19:16 22

1. PIB-ul scade in T1 cu 2,6%. Consumul s-a redus cu4%. Scadere puternica a activitatii in constructii-17,3%. Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru primultrimestru din 2010 a fost de 96,70 miliarde lei, in scadere cu 2,6%fata de trimestrul I 2009, singurul sector care a inregistratcresteri ale volumului de activitate fiind industria (+4,2%),conform datelor Institutului National de Statistica (INS).Constructiile si-au redus semnificativ volumul de activitate cu17,3%. Reduceri mai mici s-au inregistrat in agricultura, vanat sisilvicultura, pescuit si piscicultura (-0,9%), in activitatile decomert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri sirestaurante; transporturi si telecomunicatii (-2,4%), inactivitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciilepentru intreprinderi (-1,5%) si in alte activitati de servicii(-2,7%).

2. Ghetea, CEC Bank: Cererea pentru creditul de consumeste zero. Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si alAsociatiei Romane a Bancilor, a declarat ca nu exista cerere pentrucredite de consum desi dobanda la creditele pentru persoane fizicea scazut sub 10%. "Cererea pentru creditul de consum este zero. Dinpacate, oamenii nu vor sa faca un credit de consum in aceastaperioada deoarece considera ca nu este momentul sa se aventureze.De aceea, principalul lucru pe care trebuie sa il facemn este sacontribuim la cresterea increderii populatiei", a afirmatpresedintele CEC Bank, in cadrul conferintei "Cei mai mari jucatoridin economie. Modernizarea Romaniei", organizata de ZiarulFinanciar impreuna cu producatorul de placi ceramice Cesarom.

3. Prima tranzactie cu derivate pe Fondul Proprietateala Viena dupa aproape o luna. Pe Bursa din Viena s-autranzactionat ieri doua certificate derivate (warrant) avand caactiv suport titlurile Fondului Proprietatea, preturile detranzactionare fiind cu peste 12% mai mici comparativ cu ultimeletranzactii derulate in urma cu aproape o luna. Prima tranzactie s-aderulat la pretul de 50.000 de euro, in scadere cu 23% fata depretul precedent, de 65.000 de euro, iar a doua tranzactie s-arealizat la pretul de 57.000 de euro. Cele doua tranzactiievalueaza o actiune Fondul Proprietatea intre 0,418 si 0,477 lei,in conditiile in care un warrant este echivalentul a 500.000 deactiuni.

4. Oferta HD de la RCS&RDS: e gratis dupa ceinchiriati sau cumparati decodorul nostru. RCS&RDS,numarul unu pe piata locala de servicii TV, a luat decizia de aoferi gratuit pentru toti clientii de cablu TV patru posturi deteleviziune HD (Digi Sport HD, TVR HD, National Geographic HD siNational Geographic Wild HD), potrivit unui anunt al companiei."Cei care sunt abonati la pachetele digitale, vor putea inchiriasau cumpara in aceleasi conditii decodorul necesar accesului laformatul HD al celor 4 programe. Daca doresc, ei au posibilitateade schimba decodorul actual cu cel nou, chiria aferenta nouluidecodor fiind de 10 lei lunar (inclusiv TVA).

5. Statul nu se intelege cu bancile pentru dobanda latrei ani. Statul a respins toate ofertele inaintate debanci pentru cumpararea de obligatiuni pe trei ani in cadrullicitatiei prin care intentiona sa atraga 600 de milioane de lei,considerand prea mari randamentele cerute. "Ministerul FinantelorPublice respinge in totalitate ofertele de cumparare depuseconsiderandu-le la un nivel neacceptabil al pretului ofertat",potrivit unui comunicat al BNR, care actioneaza ca administrator alpietei primare de titluri de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO