ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

15.02.2010, 19:04 18

1. Kazahii au platit 60 mil. euro pentru 15,7% dinRompetrol Rafinare si au ajuns la 92%. Rompetrol Group,companie detinuta de kazahii de la KazMunaiGaz, a fost raportataastazi pe Bursa cu achizitia unui pachet de 15,7% din actiunileRompetrol Rafinare - Petromidia (RRC) pe care au platit in total248,5 mil. lei (60 mil. euro). Rompetrol a cumparat 6,5% dinactiuni prin intermediul firmei de brokeraj Eastern Securities,controlata de familia senatorului UDMR Attila Verestoy, caredetinea un pachet semnificativ de actiuni RRC. Restul de 9,2% dinactiuni au fost cumparate prin intermediul BRD, care intermediazasi oferta de preluare lansata de kazahi pentru 24% din RRC.

2. 6.000 de firme si-au suspendat activitatea inianuarie, de 4 ori mai multe decat in anul anterior.Numarul firmelor care si-au suspendat activitatea in ianuarie acrescut la 6.000, de 4 ori mai mult fata de perioada similara aanului trecut cand s-au inregistrat 1.358 de cazuri, arata dateleOficiului National al Registrului Comertului (ONRC). O treimedintre firmele suspendate sunt din domeniul comertului, iarjudetele care au inregistrat cresterea numarului de suspendari depeste zece ori sunt Arges, Bacau, Caras-Severin, Dolj, Gorj,Ialomita, Iasi, Valcea si Vaslui.

3. Au "fugit" cu banii: Numerarul si depozitele detinutede romani in strainatate au crescut anul trecut cu peste80%. Numerarul si depozitele detinute de romani instrainatate au crescut anul trecut cu 80,6%, la 4,46 miliarde euro,dupa ce au atins in septembrie maximul istoric, de peste 5 miliardeeuro, in timp ce imprumuturile acordate de rezidenti au avansat cu12,1%, la 5,9 miliarde euro, potrivit datelor BNR. In lunaseptembrie 2009, numerarul si depozitele constituite de romani instrainatate au ajuns la maximul istoric de 5,39 miliarde euro, ceeace inseamna ca in ultimul trimestru aceste plasamente au coborat cucirca 17%, reiese din datele publicate, luni, de Banca Nationala aRomaniei (BNR).


4. Probleme tot mai mari in sectorul constructiilor:Producatorul de materiale de constructii Indac Investment Group acerut insolventa. Producatorul de materiale de constructiiIndac Investment Group a cerut Tribunalului Bucuresti dechidereaprocedurii de insolventa, solicitarea fiind inregistratã joi, 11februarie. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactatipentru alte informatii. Conform datelor remise Ministerului deFinante, afacerile producatorului de betoane si agregate s-aumajorat in 2008 cu peste 50%, de la 89 milioane lei la 134,7milioane lei, iar profiul net a urcat de 2,1 ori, de la 2,2milioane lei la 4,7 milioane lei.

5. Calburean si-a injumatatit profitul la Dafora, dar sil-a dublat la Condmag. Compania de constructii si forajDafora Medias (DAFR), controlata de omul de afaceri GheorgheCalburean, a inregistrat in 2009 un profit net de 1,4 mil. lei(0,33 mil. euro), in scadere cu 48% fata de anul precedent, inconditiile reducerii afacerilor cu 40%, la 162,5 mil. lei (38,3mil. euro). Constructorul de conducte magistrale pentru gazeCondmag Brasov (COMI), pe care Calburean il controleaza prinintermediul Dafora, a inregistrat insa o crestere cu 111% aprofitului net, la 18,7 mil. lei (4,42 mil. euro). Cifra de afaceris-a majorat cu 56%, la 226,8 mil. lei (53,5 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO