Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 15.02.2010

1. Kazahii au platit 60 mil. euro pentru 15,7% din Rompetrol Rafinare si au ajuns la 92%. Rompetrol Group, companie detinuta de kazahii de la KazMunaiGaz, a fost raportata astazi pe Bursa cu achizitia unui pachet de 15,7% din actiunile Rompetrol Rafinare - Petromidia (RRC) pe care au platit in total 248,5 mil. lei (60 mil. euro). Rompetrol a cumparat 6,5% din actiuni prin intermediul firmei de brokeraj Eastern Securities, controlata de familia senatorului UDMR Attila Verestoy, care detinea un pachet semnificativ de actiuni RRC. Restul de 9,2% din actiuni au fost cumparate prin intermediul BRD, care intermediaza si oferta de preluare lansata de kazahi pentru 24% din RRC.

2. 6.000 de firme si-au suspendat activitatea in ianuarie, de 4 ori mai multe decat in anul anterior. Numarul firmelor care si-au suspendat activitatea in ianuarie a crescut la 6.000, de 4 ori mai mult fata de perioada similara a anului trecut cand s-au inregistrat 1.358 de cazuri, arata datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). O treime dintre firmele suspendate sunt din domeniul comertului, iar judetele care au inregistrat cresterea numarului de suspendari de peste zece ori sunt Arges, Bacau, Caras-Severin, Dolj, Gorj, Ialomita, Iasi, Valcea si Vaslui.

3. Au "fugit" cu banii: Numerarul si depozitele detinute de romani in strainatate au crescut anul trecut cu peste 80%. Numerarul si depozitele detinute de romani in strainatate au crescut anul trecut cu 80,6%, la 4,46 miliarde euro, dupa ce au atins in septembrie maximul istoric, de peste 5 miliarde euro, in timp ce imprumuturile acordate de rezidenti au avansat cu 12,1%, la 5,9 miliarde euro, potrivit datelor BNR. In luna septembrie 2009, numerarul si depozitele constituite de romani in strainatate au ajuns la maximul istoric de 5,39 miliarde euro, ceea ce inseamna ca in ultimul trimestru aceste plasamente au coborat cu circa 17%, reiese din datele publicate, luni, de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


4. Probleme tot mai mari in sectorul constructiilor: Producatorul de materiale de constructii Indac Investment Group a cerut insolventa. Producatorul de materiale de constructii Indac Investment Group a cerut Tribunalului Bucuresti dechiderea procedurii de insolventa, solicitarea fiind inregistratã joi, 11 februarie. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru alte informatii. Conform datelor remise Ministerului de Finante, afacerile producatorului de betoane si agregate s-au majorat in 2008 cu peste 50%, de la 89 milioane lei la 134,7 milioane lei, iar profiul net a urcat de 2,1 ori, de la 2,2 milioane lei la 4,7 milioane lei.

5. Calburean si-a injumatatit profitul la Dafora, dar si l-a dublat la Condmag. Compania de constructii si foraj Dafora Medias (DAFR), controlata de omul de afaceri Gheorghe Calburean, a inregistrat in 2009 un profit net de 1,4 mil. lei (0,33 mil. euro), in scadere cu 48% fata de anul precedent, in conditiile reducerii afacerilor cu 40%, la 162,5 mil. lei (38,3 mil. euro). Constructorul de conducte magistrale pentru gaze Condmag Brasov (COMI), pe care Calburean il controleaza prin intermediul Dafora, a inregistrat insa o crestere cu 111% a profitului net, la 18,7 mil. lei (4,42 mil. euro). Cifra de afaceri s-a majorat cu 56%, la 226,8 mil. lei (53,5 mil. euro).