ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

04.01.2010, 19:15 16

1. Rezerva valutara a scazut in decembrie cu 434milioane euro. Rezerva valutara a BNR a scazut in lunadecembrie fata de noiembrie cu 434 milioane euro, la 28,30 miliardeeuro. Intrarile au fost de 3,76 miliarde euro, iar iesirile s-auridicat la 3,19 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelorminime in valuta constituite de institutiile de credit, plati derate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe sigarantate de stat si altele.

2. Cea mai inalta cladire din lume a fost inaugurata inDubai. Dubaiul inaugurat luni turnul Burj Dubai, cea maiinalta cladire din lume, in urma unei investitii de 1 miliard dedolari. Dupa ce Emiratul a fost cuprins de criza imobiliara, nu maieste sigur ca investitia va fi recuperata. Cele 1.044 deapartamente din turn s-au vandut si cu 20.000 de dolari metrulpatrat, dar in acest moment preturile s-au injumatatit. Pe langaapartamente de lux si birouri, Burj Dubai include si un hoteldecorat de creatorul de moda Giorgio Armani.

3. Finantele vor sa imprumute in ianuarie 4 mld. lei dela banci. Ministerul Finantelor intentioneaza sa vandaluna aceasta certificate de trezorerie cu maturitati de sase lunisi un an in valoare de 3 miliarde de lei. De asemenea, statul vaorganiza doua licitatii pentru vanzarea de obligatiuni pe trei sicinci ani, fiecare emisiune avand o valoare planificata de 500 demilioane de lei. Anul trecut statul a vandut titluri de aproape 64miliarde de lei, insa o mare parte au ajuns la scadenta chiar peparcursul lui 2009, avand maturitati foarte scurte.

4. Dacia creste la inmatriculari cu 25% in Spania sipeste 50% in Franta. Dacia a inregistrat la nivelul anuluitrecut un volum de 8.724 de autoturisme inmatriculate in Spania, increstere cu peste 25% comparativ cu anul anterior potrivitAsociatiei Producatorilor de Autovehicule si Camioane din Spania(ANFAC). Pe piata franceza Dacia a inregistrat in 2009 o crestere avanzarilor de 51,4% la aproape 66.000 de masini. Volumul depasesetecu mai mult de 20.000 de unitati numarul automobilelorcomercializate pe plan local.

5. BVB incepe anul cu dreptul: cresteri de peste 2%,insa pe un rulaj extrem de modest. Indicii bursieri de laBucuresti au inregistrat cresteri pe linie in prima sedinta aanului, insa rulajul a fost extrem de scazut. Indicele BET-FI, alcelor cinci societati de investitii financiare (SIF), a urcat cu2,35%, pe o piata cu un avans mediu de 0,98%. Indicele BET, alcelor mai lichide zece companii, s-a apreciat cu 1,29%. Rulajultotal al pietei a urcat putin peste pragul de 10 milioane de lei,din care o treime a fost asigurata de transferuri cu titluri destat. Cele mai lichide actiuni au fost SIF-urile, Petrom si BancaTransilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO