ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

20.07.2009, 19:33 11

1. Cea mai mare crestere de pe Bursa din ultima luna. Indicele compozit al Bursei de Valori Bucuresti, BET-C, a castigat 3,18% in sedinta de luni, cel mai rapid avans al lunii. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii, s-a apreciat cu 4%, in timp ce indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF) a castigat 3,34%. Valoarea totala a tranzactiilor a urcat la 27 de milioane de lei, (6,2 milioane de euro), din care 10 milioane de lei au reprezentat un transfer cu titluri de stat. Cele mai lichide titluri au fost Banca Transilvania, Erste Bank si SIF-urile.

2. Guvernul va sterge datorii de 1,1 miliarde lei ale CET-urilor. Guvernul va sterge datorii de 1,1 miliarde de lei ale unui numar de 35 de centrale electrotermice aflate in subordinea primariilor, operatiunea urmand sa se incheie in cel mult trei luni, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica. “Vom asista fiecare primarie care are un CET sa ceara ajutor de stat pentru stergerea datoriilor. Este vorba doar de datoriile catre stat, cele comerciale nu pot fi sterse. Acest lucru putea fi facut inca din 2006”, a afirmat Nica.

3. Pogea va trebui sa dea solutii pentru folosirea biletelor la ordin de catre autoritatile locale. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a fost insarcinat de membrii Coalitiei ca miercuri, in sedinta de Guvern, sa propuna o solutie pentru ca biletele la ordin sa poata sa fie utilizate ca instrumente de plata de catre autoritatile locale, a anuntat vicepremierul Dan Nica. “Am discutat necesitatea de a modifica cadrul legislativ , astfel incat biletele la ordin care sunt emise de catre autoritatile locale sa constituie un instrument de plata care pe mai departe sa fie utilizat atat de catre primarii cat si de catre consiliile judetene ceea ce reprezinta si o modalitate prin care putem da un sprijin acestor autoritati locale sa isi duca la indeplinire investitiile”, a spus Nica, dupa sedinta coalitiei.

4. Statul mai ia 851 de milioane de lei de la banci. Trezoreria a imprumutat 851 de milioane de lei (201 mil. euro) de la banci prin vanzarea de certificate cu maturitatea de sase luni, platind o dobanda de 11% pe an. Suma atrasa este usor mai mica decat cea planificata, de un miliard de lei. Statul s-a imprumutat agresiv de pe piata interbancara, organizand saptamana trecuta operatiuni in fiecare zi. O parte din banii atrasi s-au intors insa in sistem, astfel ca pe piata s-a acumulat chiar un usor exces de lei, care a pus presiune pe scaderea dobanzilor.

5. Blue Air zboara de la Bucuresti la Cluj cu 171 de lei biletul. Cea mai mare companie de zboruri aeriene low cost de pe piata locala, Blue Air, controlata de omul de afaceri Nelu Iordache, va lansa, miercuri, o cursa interna din Bucuresti spre Cluj-Napoca, cu retur, care va avea o frecventa de cinci zboruri pe saptamana, a anuntat, luni, operatorul low-cost. Pretul unui billet va porni de la 171 de lei, pentru o cursa, fara a include taxa de bagaje. Aceasta este a treia cursa interna a companiei, dupa Bucuresti - Arad si Suceava-Cluj-Napoca, zboruri operate cu retur.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO