ZF 24

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

04.12.2009, 17:11 17

1. Basescu si Geoana s-au infruntat joi in cea maiimportanta dezbatere electorala din ultimii cinci ani.Mircea Geoana (PSD) si Traian Basescu (sustinut de PD-L) s-auintalnit joi intr-o confruntare televizata, dupa ce candidatulsocial democrat a respins de mai multe ori in ultimele douasaptamani propunerile de intalnire ale actualului presedinte. Afost o atmosfera electrica in Sala Cuza din Palatul Parlamentuluiin ceea ce poate fi numita finala politica a deceniului: pe de-oparte "fiara" neimblinzita Basescu, pe de alta parte diplomatulGeoana, fiecare sustinuti de familii si colegi de partid. Dincolode intrebarile si raspunsurile candidatilor, de remarcat este caBasescu a revenit in timpul acestei dezbateri la forma care l-apropulsat presedinte al Romaniei in 2004, dupa ce in timpulcampaniei a avut o prestatie lipsita de vigoare.

2. Grup Servicii Petroliere, firma controlata de GabrielComanescu, a castigat contractul de circa 250 de milioane de dolaricu Gazprom mentionat de Basescu. Grup Servicii Petroliere,companie care face parte din grupul Upetrom, controlat de omul deafaceri constantean Gabriel Comanescu, este castigatoareacontractului amintit de presedintele Traian Basescu in cadrulconfruntarii de joi seara cu contracandidatul sau, Mircea Geoana(PSD). Potrivit directorului de comunicare al Grup ServiciiPetroliere, Radu Petrescu, contractul a fost semnat pe data de 19noiembrie, iar valoarea exacta a acestuia este de 269 de milioanede dolari.


3. Primii 42 de kilometri ai autostrazii Transilvania aufost inaugurati. Compania americana Bechtel a predat martiCompaniei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR)primii 42 km ai Autostrazii Transilvania, pe tronsonul 2B (CampiaTurzii - Gilau). Conform oficialilor CNADNR, segmentul Turda -Gilau va ramane deschis circulatiei si va fi utilizat drept centurade ocolire a municipiului Cluj-Napoca. Fiecare kilometru dintronsonul de autostrada dat in folosinta a costat 12 mil. euro,ceea ce face din aceasta lucrare cel mai scump proiect deinfrastructura din istoria ultimelor doua decenii. OficialiiMinisterului Transporturilor sustin ca pana in 2011 vom avea inca180 de kilometri de autostrada si ca pana in 2012 vor fi date infolosinta tronsoanele ce leaga Brasovul de Bors.


4. Nokia Romania a ajuns in doi ani la afaceri de 500 demilioane de euro. Compania finlandeza Nokia, cel mai mareproducator de telefoane mobile din lume, cu vanzari anuale de peste50 de miliarde de euro, a ajuns discret la un business de ojumatate de miliard de euro in Romania, intrand astfel in topulcelor mai mari 40 de firme din Romania, inaintea unor companiiprecum E.ON, Posta Romana sau Holcim. Cifra de afaceri a companieia urcat de la 6,6 mil. euro in 2007 la 455,6 mil. euro in 2008 pefondul deschiderii, in februarie 2008, a unei fabrici de telefoanemobile in comuna Jucu din judetul Cluj - rezultatul unei investitiide 60 de milioane de euro.

5. Euro coboara la minimul ultimelor noua saptamani lacursul BNR: 4,2062 lei. Leul a continuat sa creasca insedinta de vineri, BNR anuntand la ora 13:00 un curs de referintade 4,2062 lei/euro, cu 1,09 bani mai putin fata de nivelul publicatjoi, euro coborand astfel la un nou minim al ultimelor nouasaptamani. Banca centrala a anuntat o rata inferioara la 30septembrie, cand referinta a fost de 4,1981 lei/euro


6. EADS, cel mai mare producator de avioane si armament dinEuropa, vrea o fabrica in Romania, atras de costurilereduse. Gigantul aeronautic european EADS vrea o fabricain Romania, atras de avantajele costurilor reduse din Europa deEst, scrie Financial Times Deutschland (FTD) in editia de luni.Compania Premium Aerotec, divizie a EADS, vrea sa produca inRomania componente din metal si laminate pentru aeronave Airbus,potrivit FTD, care citeaza un buletin de stiri intern din grupulEADS.

7. Fondurile mutuale romanesti, primele in Europa la ritmulde crestere. Fondurile mutuale romanesti au inregistratcel mai ridicat ritm de crestere al activelor din Europa in primelenoua luni ale anului, respectiv de 153% pana la un total de 593milioane de euro, potrivit statisticilor trimestriale emise deAsociatia Europeana a Administratorilor de Fonduri (EFAMA). Cutoate acestea, fondurile mutuale locale continua sa ocupepenultimul loc in Europa la nivelul activelor nete. Potrivit EFAMA,activele nete totale ale ale fondurilor europene au crescut cu13,5% in 2009 pana la 5.157 miliarde de euro, sprijinite deintrarile nete in valoare de 122 miliarde de euro din intervalulianuarie-septembrie.

8. Prietenul lui Sorin Ovidiu Vantu in afacerea FNI, Nicolae Popa,a fost prins in Indonezia. Autoritatile din Jakarta, Indonezia,l-au arestat in 2 decembrie pe Nicolae Popa, condamnat la 15 ani deinchisoare pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas, elfiind condamnat de Tribunalul Bucuresti in 2006, decizia ramananddefinitiva in 2009. Ministerul Justitiei a fost informat deInterpol cu privire la arestarea lui Nicolae Popa, in baza unuimandat emis de autoritatile judiciare romane dupa ce hotarareajudecatoreasca de condamnare in cazul lui, in dosarul FNI a ramasdefinitiva, informeaza surse oficiale.

9. Criza din Dubai continua: bursele din emirate coboara laminime record iar creditorii cer garantii fezabile.Ingrijorarile privind situatia economica din regiunea emiratelorarabe au continuat saptamana aceasta, dupa ce investitorii au iesitmasiv de pe pietele din Dubai si Abu Dhabi, generand declinuri depeste 8%, nivel record pentru istoria celor doua piete de capital.Joi, tesiunea s-a agravat dupa ce avocatii creditorilor au reclamatca activele oferite de Dubai drept colateral pentru datoriilecompaniilor de stat ar putea fi practic de neatins, iar oricecreditori si detinatori de obligatiuni care merg in instanta pentrua-si recupera banii si-ar putea pierde vremea.

10. 1 decembrie, Ziua Nationala sarbatorita cu parade sispray lacrimogen. Romania a sarbatorit marti 91 de ani dela Marea Unire, aproximativ 10.000 de persoane participand laparada militara de la Arcul de Triumf din Bucuresti. Manifestarisimilare au fost organizate si in celelalte orase importante dintara. Tot marti, PSD si PNL au organizat la Timisoara omanifestatie de sustinere a candidaturii lui Mircea Geoana laPresedintie si a guvernului Iohannis. La finalul discursurilortinute de liderul PNL, Crin Antonescu, candidatul PSD laPresedintie, Mircea Geoana, si primarul Timisoarei, GheorgheCiuhandu, pe scena din cladirea Operei din Timisoara, manifestantiianti-PSD care au mers la mitingul formatiunii s-au imbrancit cujandarmii si au incercat sa forteze cordonul de protectie format deacestia intre cele doua grupari. Fortele de ordine au fost nevoitenevoite sa apeleze la spray-uri lacrimogene pentru a calmaspiritele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO