ZF 24

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

03.07.2009, 17:32 16

1. Banca centrala taie dobanda si rezervele minime la lei si valuta. Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, dar a operat si o diminuare a rezervelor minime obligatorii la lei si la valuta. Banca centrala a decis sa atace pe mai multe linii, sperand sa incurajeze creditarea prin reducerea nu numai a dobanzii de referinta, ci si prin diminuarea rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte procentuale pentru valuta, la 35% din pasivele bancilor, si cu 3 puncte procentuale pentru lei, la 15%. La precedenta sedinta de politica monetara din luna mai BNR a operat o diminuare a dobanzii cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%.

2. Cosmote preia Zapp pentru cea mai mare miza in telecom: 3G. Grupul elen de telefonie mobila Cosmote a semnat un acord pentru achizitia Telemobil, operatorul retelei Zapp, care detine o licenta 3G, tranzactia presupunand plata a 61 de milioane de euro pentru actiuni si preluarea de catre compania elena a unor datorii si alte obligatii financiare in valoare de 146 de milioane de euro. Telemobil, compania care a lansat primele servicii de comunicatii mobile din Romania, in 1993, a cedat astfel in lupta cu gigantii telecom de pe piata locala: Orange, Vodafone si grupul OTE/Deutsche Telekom.

3. Guvernul acorda amanari pe 6 luni la plata datoriilor bugetare pentru firmele afectate de criza. Firmele care au acumulat datorii restante catre stat si care nu au mai respectat dupa 30 septembrie 2008 calendarul de plata din cauza crizei economice, dar anterior au achitat la timp obligatiile, vor beneficia de amanarea la plata pe 6 luni a obligatiilor inca neachitate, a decis Guvernul. Facilitatea va fi acordata cu conditia ca firmele sa isi achite obligatiile scadente lunar. Mentinerea inlesnirilor fiscale este motivata de Guvern prin prevenirea efectelor sociale, in contextul crizei economice, si incasarea datoriilor ramase de achitat.

4. Dacia sarbatoreste 10 ani de la preluarea de catre Renault. Sute de invitati de marca ai Renault au admirat joi searala Palatul Regal primul concept Dacia, SUV-ul Duster. "Logan este cea mai frumoasa poveste a Renault din ultimii 10 ani. Louis Schweitzer (cel care a promovat ideea dezvoltarii unei masinii de 5.000 euro la Pitesti-n.red.) a fost un n vizionar. Logan este masina care raspunde crizei. In conditiile in care piata europeana a scazut cu 15% in 2009, vanzarile Logan au crescut cu 15%. Vindem mai multe Logan-uri in Germania decat in Romania", a spus Jacques Chauvet, presedintele Consiliului de Administratie al Dacia Renault. Chauvet spune ca nu exista inca planuri pentru dezvoltarea unui Logan electric, dar este posibil pentru urmatorii 10 ani. "La un model electric, cea mai complicata problema sunt bateriile, care deocamdata sunt foarte grele. Acum dezvoltam un automobil electric sub marca Renault, dar este posibil ca in 10 ani sa avem si Logan electric", a spus Chauvet.

5. PSD, partid aflat la guvernare, cere renuntarea la cota unica de impozitare si revenirea la impozitarea progresiva. Sefii Partidului Social Democrat au stabilit luni intr-o sedinta renuntarea la cota unica de impozitare de 16% in maximum un an, pentru ca statul nu mai are destule venituri la buget din cauza scaderii economice. Discutiile vin dupa ce unul din consilierii,primului-ministru, Andreea Vass, a declarat ca este posibil ca unele impozite sa fie majorate.

6. Basescu: Guvernul sa actioneze pentru capitalizarea CEC, sa nu astepte birocratii de la Bruxelles. Presedintele Traian Basescu a declarat dupa sedinta CSAT de marti ca a cerut membrilor Guvernului sa inceapa capitalizarea CEC, astfel incat IMM-urile sa poata beneficia de finantari, fara sa mai astepte OK-ul de la Comisia Europeana, care intarzie “nepermis” sa “binecuvanteze” solicitarea Romaniei. “Nu Comisia Europeana se afla in criza, ci statele nationale. Guvernul trebuie sa actioneze, nu trebuie sa mai astepte raspuns de la Bruxelles”, a afirmat seful statului. El a spus ca documentatia a fost trimisa la Bruxelles dupa aprobarea bugetului de stat, la inceputul acestui an. Guvernul a alocat 900 de milioane de lei pentru recapitalizarea bancii, prin legea bugetului de stat pe 2009.

7. Averea populatiei a scazut cu 31 mld euro. Scaderea preturilor imobiliare, dar si cresterea rapida a creditelor au facut ca averea neta a populatiei sa scada in 2008 cu 123 de miliarde de lei (31 mld. euro) in 2008, conform unui raport al Bancii Nationale a Romaniei. Practic, un bucurestean care are un apartament de 3 camere in Drumul Taberei, care s-a ieftinit cu 40-50% intre inceputul anului 2008 si 2009, de la 120.000 de euro la 60-70.000 de euro, a pierdut circa 50.000 de euro. Avand in vedere ca s-a mai si imprumutat intre timp, averea sa s-a diminuat net semnificativ, arata datele BNR.

8. AIG Germania va plati paguba pentru incendiul de la Millennium Business Center. Millennium Business Center, cladire de birouri de 19 etaje care a fost distrusa partial de un incendiu la sfarsitul saptamanii trecute, este asigurata la AIG Germania, evaluarea daunei urmand sa fie realizata de subsidiara locala a grupului britanic Crawford, cel mai mare grup la nivel mondial de pe aceasta piata. Potrivit unor surse din piata, paguba este estimata la 15-20 de milioane de euro, dar suma nu a fost confirmata oficial.

9. Volksbank si Alpha Bank au urcat in topul primelor cinci banci din Romania, in functie de active. Clasamentul primelor cinci banci din Romania dupa cota de piata pe active s-a modificat semnificativ in 2008, astfel incat doar BCR si BRD si-au mentinut pozitiile de lideri, in timp ce Volksbank si Alpha Bank au intrat in top pe locurile 3 si 5, iar Raiffeisen a coborat un loc. Astfel, cota de piata detinuta de primele cinci banci a scazut cu 2,1 puncte, de la 56,4% la 54,3%, potrivit BNR. BCR a ramas cea mai mare banca din Romania , desi cota de piata detinuta in functie de activele nete a scazut cu 3,5 puncte, la 20,3%, in timp ce BRD Groupe Société Générale si-a majorat usor ponderea, cu 0,2 puncte, la 15,7%.

10. Bugetul a inregistrat in primul semestru un deficit de 2,7% din PIB, in limita stabilita cu FMI. Bugetul general consolidat a inregistrat in primul semestru un deficit de 14,418 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, cu 0,03 puncte procentuale sub limita maxima convenita cu FMI, a declarat, miercuri, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. Potrivit datelor preliminare, veniturile la bugetul general consolidat au totalizat 77,23 miliarde lei, in timp ce chetuielile s-au ridicat la 91,65 miliarde lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO