ZF 24

Cele mai bogate femei din lume: cum au trecut de la nimic la top Forbes

Cele mai bogate femei din lume: cum au trecut de la nimic...

Autor: ONE ONE

15.10.2014, 10:45 1365

2014 a fost un an al averilor-record, cel puţin potrivit topului Forbes.

Dacă aduni averile tuturor celor 1.645 de miliardari ai lumii, nivelul atins anul acesta este de 6,4 trilioane de dolari (de la 5,4 trilioane în 2013).

Au apărut 268 noi miliardari, dintre care 42 sunt femei, urcând astfel numărul total al femeilor din lista bogaţilor lumii la nu mai puţin de 172. Şi dacă anul trecut pragul de jos al intrării în Top 20 Forbes a fost suma de 23 de miliarde de dolari, anul acesta ,,biletul de intrare” a fost şi mai scump: 31 de miliarde de dolari.

Am fost curioşi să vedem cine sunt cele mai bogate femei din top şi care a fost traseul lor profesional până să ajungă în topul Forbes.

1) Folorunsho Alakija

Folorunsho Alakija a început să lucreze într-o bancă din Nigeria, ca secretară, la puţin timp după ce a împlinit 20 de ani. La scurt timp şi-a dat seama că un orar 9-to-5 nu o mulţumeşte, şi-a dat demisia şi s-a hotărât să plece în Anglia şi să urmeze un curs de fashion design. După câţiva ani s-a întors în Nigeria (ţara ei de origine) şi a pus bazele unui nou brand: Supreme Stitches, care targeta femeile bogate. Afacerea a avut succes aproape imediat şi Alakija s-a trezit peste noapte una dintre cele mai bogate femei din Nigeria. Ea s-a plictisit însă repede şi a decis să sondeze şi piaţa petroulului. Alakija nu avea niciun fel de experienţă, însă Famfa Limited, compania pe care a fondat-o în 1993, a devenit - la scurt timp de la lansare - foarte profitabilă. Succesiv, ea a cedat 40% din acţiuni unui consorţiu, Star Deep Water Petroleum Limited. În prezent Alakija l-a numit pe soţul ei CEO al companiei şi probabil uriaşa cifră de afaceri le va fi lăsată moştenire celor 4 fii ai cuplului.

2) Denise Coates

Denise Coates are 46 de ani şi e singura britanică din topul Forbes, cu o avere de 1.6 miliarde de dolari. Coates a început să lucreze de tânără, în casa de pariuri pe care o avea tatăl ei. Acest lucru a determinat-o să urmeze o facultate cu profil economic. După ce a absolvit, s-a întors la casa de pariuri a tatălui ei şi - după o vreme - a vândut-o. Cu banii obţinuţi (dublaţi de un împrumut), a pus bazele Bet365, un site de gambling online. Bet365 a apărut pe piaţă în anul 2000, anul în care începeau să înflorească afacerile online, aşa că a avut succes imediat.

Anul trecut Coates i-a cedat jumătate dintre acţiunile Bet365 fratelui său şi în prezent ocupă amândoi funcţia de CEO. Într-un interviu recent acordat publicaţiei The Guardian, ea a declarat: "Când începi o afacere 24/7, lucrezi 24/7. Iar când nu eşti la birou, dai şi primeşti telefoane în mijlocul nopţii. Am muncit mai mult decât vă puteţi imagina, însă în ultimii ani viaţa mea a devenit puţin mai normală".

Citiţi articolul integral pe one.ro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO