ZF 24

Cel mai puternic antreprenor din Dolj are în hambare 2,5% din recolta de cereale a României. „Eu nu sunt fermier. Eu mă consider ţăran“

Cel mai puternic antreprenor din Dolj are în hambare 2,5% din recolta de cereale a României

Cel mai puternic antreprenor din Dolj are în hambare 2,5% din recolta de cereale a României

Autor: Gabriel Razi

09.01.2014, 00:08 1482
Drumul care străbate Segarcea, o localitate cu numai 7.000 de locuitori situată la 25 de kilometri sud de Craiova, nu spune mare lucru, puţine indicii lăsând de înţeles că aici este „centrul nervos“ al imperiului agroindustrial pus pe picioare în ultimii douăzeci de ani de antreprenorul Mihai Anghel, românul care deţine cel mai mare grup de companii din judeţul Dolj.
 
Din Segarcea, Anghel conduce afa­cerile de peste 90 de mi­lioa­ne de euro/an ale grupului Cerealcom Dolj, unul dintre puţinii producători agricoli ro­mâ­ni care exportă direct cereale, un segment aflat tra­diţional în mâinile marilor traderi multinaţionali.
 
Cu un portofoliu de 25.000 de hectare de terenuri şi un terminal de export, companiile din grupul Cerealcom Dolj produc, cumpără şi vând în fiecare an 500.000 de tone de cereale, adică 2,5% din întreaga producţie locală.
 
Proiectul pe termen lung al antreprenorului este acela de a deveni un adevărat integrator de producţie agricolă în regiunea de sud, astfel încât să strângă sub „umbrela“ grupului său suficient grâu, porumb sau seminţe de floa­rea-soarelui încât să se lupte de la egal la egal cu multina­ţio­nalele din piaţa de agrobusiness. Până atunci, omul de afaceri face paşi către consolidarea grupului său.
 
Întreg universul de afaceri al lui Mihai Anghel gravitează în jurul terenurilor agricole, iar asta o spune şi arhitectura biroului său.
 
Pe doi dintre pereţi tronează tablouri ce ilustrează ţărani muncind la câmp, iar o sală de şedinţă alăturată este dominată de prezenţa unei hărţi a regiunii agricole din sudul judeţului Dolj, unde companiile lui Mihai Anghel îşi concentrează activitatea. Mai mult, pe maşinile grupului este inscripţionat solganul „Grâu declinat la infinit“, iar în centrul parcului de utilaje agricole al Cerealcom tronează un steag al României arborat la o înălţime de câţiva zeci de metri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO