Bănci și Asigurări

Cel mai prevazator angajat economiseste 700 euro/luna pentru pensia privata

Cel mai prevazator angajat economiseste 700 euro/luna pentru pensia privata

Click pentru imaginea marita

12.08.2008, 14:15 72

Cea mai mare contributie lunara platita de un angajat catre un fond de pensii facultative (pilonul III) este de 2.500 de lei (circa 715 euro), potrivit datelor colectate de ZF de la ING Asigurari, Aviva Asigurari si OTP Garancia, care administreaza patru din cele opt fonduri care activeaza pe piata.
Doi clienti ai fondului de pensii facultative Pensia Mea, administrat de Aviva Asigurari, pun deoparte lunar aceasta suma, urmatoarele trei contributii in topul celor mai mari fiind de 500 de lei (143 de euro) fiecare. "Varstele participantilor care platesc cele mai mari cinci contributii la fondul de pensii facultative Pensia Mea sunt cuprinse intre 40 si 50 de ani, iar domeniile in care activeaza sunt destul de variate: imobiliare, brokeri de asigurari sau transport", a precizat Shah Rouf, directorul general al Aviva Asigurari.
In cazul fondului de pensii ING Optim, cea mai mare contributie lunara platita de un client este de 1.422 de lei (406 euro), in timp ce la ING Clasic cea mai mare plata se ridica la 1.000 de lei (285 de euro). La fondul de pensii OTP Strateg, cel mai prevazator client economiseste lunar 250 de lei (71 de euro).
Contributiile la fondurile de pensii facultative sunt limitate la 15% din veniturile brute lunare ale participantului.
Discrepantele intre cele mai mari plati la fondurile de pensii facultative si la cele obligatorii sunt semnificative.
Potrivit ultimelor date din piata, cea mai mare plata la un fond de pensii obligatorii trece de 5.000 de euro, fiind astfel mult mai mare decat cea mai mare contributie la un fond de pensii facultative. Exista angajati cu salarii de zeci de mii de euro pe luna, insa platile mari se vand doar la fondurile obligatorii, ceea ce inseamna ca acesti angajati aleg alte modalitati de a-si economisi banii decat pensiile facultative.
"Angajatii cu contributii mari la fondurile obligatorii sunt probabil cei cu varste sub 35 de ani, care au fost obligati sa adere si care considera suficienta participarea la aceste fonduri si nu se gandesc sa economiseasca si pentru o pensie facultativa. S-ar putea ca in timp atitudinea lor sa se schimbe", explica Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
La sfarsitul lunii iulie, sistemul pensiilor facultative avea peste 117.000 de clienti, fata de circa 110.300 in luna anterioara. Valoarea activelor nete administrate de fonduri era de 47,2 milioane de lei (13,4 mil. euro), aproape tripla comparativ cu inceputul acestui an.
Sistemul pensiilor facultative a fost lansat in vara trecuta, iar pana la sfarsitul acestui an estimarile jucatorilor arata ca va atrage circa 200.000 de clienti. In prezent, pe piata exista opt fonduri, cel mai mare dupa numarul de participanti fiind ING Optim, cu 28.360 de clienti. Urmeaza BCR Prudent (26.925 clienti), AZT Moderato (20.257), ING Clasic (17.770), AZT Vivace (15.707), Pensia Mea Aviva (7.737), OTP Strateg (308) si Raiffeisen Acumulare (105).
Cei mai noi administratori de pensii facultative din piata sunt Raiffeisen Asset Management si Asirom Concordia.
Raiffeisen a lansat deja un fond si a colectat primele contributii, in timp ce Asirom nu are inca un fond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO