ZF 24

Cel mai mare manager de fonduri mutuale din România şi-a crescut portofoliul cu 1 mld. lei

Cel mai mare manager de fonduri mutuale din România...

Autor: Raluca Ghinea

29.06.2014, 13:51 967

"La sfârşitul lunii iunie vom atinge borna de 7 miliarde lei în active administrate. De asemenea, vorbim de primul trimestru (al doilea trimestru al anului - n.r.) pe care-l avem cu vânzări nete mai mari pentru fondurile mutuale denominate în euro decât pentru cele în lei. Tendinţa de echilibrare începuse spre finalul lui 2013, însă în trimestrul doi peste 60% sunt vânzările fondurilor denominate în euro", a afirmat Neacşu la Conferinţele BCR.

El a arătat că, în iunie, fondurile mutuale cu alocare în acţiuni listate, din "familia" You Invest (trei denominate în euro şi trei în lei), au ajuns la o pondere importantă în portofoliu, de 20% din vânzările lunii, respectiv peste 3,5 milioane euro.

În funcţie de apetenţa la risc a clienţilor, 70% din investiţii sunt în fondurile cu risc scăzut, pe ambele valute, 15%-20% în cele cu risc mediu, iar restul în fonduri cu risc crescut.

"Cei care intră noi sunt în general persoane care au terminat expuneri pe depozite sau titluri de stat şi înlocuiec cu expunere pe fonduri cu risc scăzut. (...) Totuşi, în ultimul an am putut schimba structura alocării investiţiilor pe acţiuni, de la sub 10% în iunie 2013 la peste 35% în acest moment. E vorba de o schimbare de percepţie, drumul e lung, dar se întrevede un trend", a spus Neacşu.

Pe tip de clienţi în funcţie de venituri, compania avea la finele anului 2011 o "dependenţă masivă" de clienţi "mass market" (cu active financiare în cadrul grupului BCR de circa 5.000-10.000 euro), cu o pondere de 77%, aceasta reducându-se la 55% în mai 2014. Totodată, clienţii "mass affluent" (cu active financiare de peste 40.000 euro) au ajuns de la o pondere de 12% la 28%, iar cei private banking (cu active de peste 200.000 euro) şi-au crescut cota de la 11% la 17%.

Neacşu conduce compania din 2007, anterior fiind director de servicii financiare al Deloitte Balkans, iar în 2005 a fost, timp de un an, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor.

Anul trecut, piaţa fondurilor mutuale s-a ridicat la 3,5 miliarde lei, din care fondurile administrate de Erste Asset Management au atras peste jumă­tate din această sumă, de 1,8 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO