ZF 24

CEC Bank atrage 162 mil. euro printr-o nouă emisiune de obligaţiuni. Bogdan Neacşu, director general: Vom continua să ne concentrăm pe planurile noastre de dezvoltare, de creştere şi de atragere de resurse şi capital pentru a finanţa economia românească

CEC Bank atrage 162 mil. euro printr-o nouă emisiune de...

Autor: Liviu Popescu

16.11.2023, 13:21 7803

CEC Bank, cea mai mare instituţie de credit controlată de Ministerul Finanţelor, a atras 162,6 milioane de euro de la investitori prin suplimentarea emisiunii lansate în februarie 2023, scadentă în februarie 2028, cu un nou plasament de obligaţiuni senior non-preffered eligibile MREL. Emisiunea a fost suprasubscrisă de 1,6 ori raportat la volumul indicat iniţial de „100 milioane euro (estimat)”, iar între investitori se numără bănci, companii, fonduri de pensii, administratori de active şi firme de asigurări, potrivit unui raport la BVB.

“CEC Bank dovedeşte încă odată că este atractivă pentru investitorii instituţionali, chiar şi într-un context de piaţă marcat de incertitudini, atât din punct de vedere macroeconomic, cât şi din punct de vedere geopolitic. Pentru noi este o confirmare a faptului că strategia de transformare a băncii şi rezultatele financiare solide obţinute au ajutat la susţinerea încrederii şi interesului investitorilor. Suntem la un nivel foarte confortabil în ceea ce priveşte cerinţele de capital, iar redeschiderea emisiunii deja existente de la începutul acestui an are şi rolul de a îmbunătăţi lichiditatea instrumentelor emise de bancă în piaţa secundară. În prioada următoare vom continua să ne concentrăm pe planurile noastre de dezvoltare, de creştere şi de atragere de resurse şi capital pentru a finanţa economia românească”, spune Bogdan Neacşu, Director General al CEC Bank.

CEC menţionează că a redeschis emisiunea din februarie ajungând la un volum total de 281,9 milioane euro, tragerile cumulate în cadrul Programului EMTN ridicându-se acum la aproximativ 414 milioane euro. Fondurile sunt destinate consolidării bazei de capital a CEC Bank.

Obligaţiunile vor fi listate la Bursa de Valori din Luxemburg şi la Bursa de Valori Bucureşti. CEC Bank a mandatat Grupul Citi, Grupul Erste şi Grupul Raiffeisen Bank International în calitate de Joint Bookrunners şi Raiffeisen Bank România S.A. cu rolul de Co-Manager pentru emisiune. 

Casa de avocatură Dentons a asigurat consultanţa juridică a emitentului iar Joint Bookrunner-ii au fost consiliaţi de Casa de avocatură Clifford Chance, prin birourile din Bucureşti şi Frankfurt. 

“O tranzacţie remarcabilă a CEC Bank, care surmontează din nou condiţiile dificile de piaţă, susţinută de cererea internă. Grupul Raiffeisen Bank International este onorat să fie partenerul CEC Bank atât pe pieţele internaţionale de capital, cât şi pe cele locale”, spune Zoltan Toth, director, DCM FIG Origination CEE, Grupul Raiffeisen Bank International. 

“Am atras 162,6 milioane euro prin ordine de la investitori locali şi internaţionali, ceea ce a condus la o tranzacţie de succes, depăşind ţinta iniţială de volum a emitentului. A fost o plăcere pentru Grupul Erste să partipe în calitate de Joint Bookrunner la această tranzacţie de referinţă”, spune Maxim Boersig, Vice President, Debt Capital Markets, FI & SSA Origination, Grupul Erste. 

“Mulţumim clientului nostru, CEC Bank, pentru că a ales compania noastră să îi asiste în tranzacţii importante pe piaţa de capital. În urma selecţiei de către CEC Bank pentru realizarea programului inaugural EMTN şi după succesul tranzactiilor de debut, suntem încântaţi că am putut contribui din nou la consolidarea puternică a prezenţei CEC Bank pe pieţele de capital. Această ultimă tranzacţie demonstrează, de asemenea, încă o dată puterea deosebită a echipelor multijurisdicţionale ale Dentons în gestionarea mandatelor complexe pe pieţele de capital transfrontaliere, combinând atât experienţa de prim rang pe pieţele internaţionale de capital, cât şi cunoştinţele de neegalat în jurisdicţiile cheie implicate”, au spus Loredana Chitu şi Oliver Dreher, Parteneri, Dentons.

"Suntem încântaţi că am contribuit la o altă emisiune de obligaţiuni de succes în cadrul programului EMTN al CEC Bank. O echipă de avocaţi din birourile noastre din Frankfurt şi Bucureşti au consiliat băncile intermediare, în linie cu abordarea noastră One Europe", au spus Madalina Rachieru şi Sebastian Maerker, Parteneri, Clifford Chance.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO