ZF 24

Ce se întâmplă cu un Boeing 727 când se prăbuşeşte. Care sunt cele mai sigure locuri din avion - GALERIE FOTO

Experiment inedit: Ce se întâmplă cu un Boeing 727 când se prăbuşeşte

Experimentul Discovery

Autor: Octavian Calei

09.10.2012, 17:40 15821

Echipa emisiunii televizate "Curiosity", difuzată de canalul de televiziune Discovery, a efectuat un experiment de milioane de euro, prăbuşind intenţionat un avion în deşert pentru a evalua siguranţa aparatului de zbor, scrie Business Insider.

"Acest experiment inedit studiază ce se întâmplă atunci când un avion se prăbuşeşte şi metodele care cresc cel mai mult şansele de supravieţuire ale pasagerilor", scrie Discovery Channel în declaraţia de pe site.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că pasagerii de la clasa întâi ar fi murit în urma prăbuşirii, în timp ce persoanele din mijlocul aparatului ar fi scăpat cu câteva oase rupte şi vânătăi, iar cei din spatele avionului ar fi fost cei mai în siguranţă.

► Dezvăluirile şocante ale unei stewardese

Specialiştii au mai descoperit că cea mai sigură poziţie, ce ar putea face diferenţa în problema de viaţă şi de moarte, ar fi cea cu mâinile deasupra capului, plecat în jos.

Experimentul a arătat că se poate scăpa cu viaţă din majoritatea accidentelor aviatice.

"Statistic, dacă ai zbura în fiecare zi cu avionul, pentru a avea parte de un accident aviatic fatal, ar trebui să trăieşti 35.000 de ani", a spus profesorul John Hansman de la universitatea americană MIT pentru USA Today, citat de Business Insider.

Modelul folosit în demonstraţie, un Boeing 727, este un avion de talie medie, având o capacitate de 170 de pasageri. Aparatul de zbor are trei motoare jet amplasate pe "coadă", fiind singurul model Boeing de acest gen. 1.832 de unităţi Boeing 727 s-au fabricat între anii 1963-1984.

Aparatul de zbor costa iniţial 4,24 de milioane de dolari, ajungând la 22 de milioane de dolari în 1982.

Până în 2010, s-au înregistrat 325 de incidente care au implicat avioane Boeing 727 din care au rezultat 3.783 de fatalităţi.

NASA a mai efectuat un astfel de experiment în 1984, demonstraţie care s-a sfârşit însă cu o explozie puternică.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO