ZF 24

Ce scria Ziarul Financiar acum 10 ani (II)

17.11.2008, 19:09 36

Thomson BankWatch a scazut ratingul pentru BANCOREX

THOMSON BankWatch a decis sa scada ratingurile pentru BANCOREX, anunta un comunicat al agentiei. Ratingul pentru datoria pe termen scurt in lei a scazut de la LC-2 la LC-3, in timp ce ratingul pentru datoria principala a scazut de la B+ la B. Decizia a devenit oficiala astazi.

Ioana Cornisteanu, analist la Thomson BankWatch, declara: “Calitatea in scadere a activelor a micsorat solvabilitatea bancii si a atras presiuni severe asupra lichiditatii. Suntem ingrijorati ca actualele planuri de a restructura capitalul bancii cu ajutorul statului ar putea sa nu rezolve in mod adecvat problema lichiditatii”. In comunicatul agentiei se mai precizeaza ca aproximativ 40% dintre creditele acordate de BANCOREX sunt neperformante si ca acestea sunt insuficient acoperite de provizioane.

Ioana Cornisteanu adauga ca “BANCOREX lucreaza, cu ajutorul consultantilor de la N.M Rotschild si Clifford Chance, la un plan de restructurare sustinut de statul roman”. Analistul Thomson BankWatch considera ca aplicarea planului de restructurare, desi ar putea rezolva problema capitalizarii, nu va putea rezolva in totalitate problema lichiditatii.

In comunicatul agentiei se afirma ca lichiditatea BANCOREX este din ce in ce mai fragila si ca banca obtine circa jumatate din lichiditati de pe piata interbancara, atat de la bancile romanesti, cat si de la cele straine. E in interesul bancilor locale sa imprumute BANCOREX, continua comunicatul agentiei, dar finantarea externa este mai fragila, mai ales ca accesul pe pietele internationale devine tot mai dificil din cauza incetinelii reformelor din Romania si din cauza crizei din Rusia. De asemenea, agentia exprima temerea ca statul nu va gasi destui bani pentru capitalizarea bancii, desi, in prezent, nu se cunoaste suma exacta de care ar fi nevoie.

Vlad Soare, presedintele BANCOREX, a declarat ieri: “am avut discutii zilnice cu agentia de rating si ne-au comunicat ca imediat ce planul de restructurare financiara (solutia pentru creditele neperformante) va fi acceptat de autoritatile romane (guvern si Banca Nationala), Thomson BankWatch va proceda la o reevaluare - in sensul pozitiv - a rating-ului, avand in vedere ca ei cunosc acest plan si il considera bun. Noi l-am prezentat saptamana trecuta autoritatilor de care vorbeam, dupa ce miercuri Consiliul de Administratie l-a aprobat in unanimitate”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO