ZF 24

CBRE/Eurisko: Unii dezvoltatori imobiliari ar putea sa renunte la Romania

08.08.2008, 14:07 23

Scaderea drastica a cererii de locuinte in ansamblurile rezidentiale noi ar putea convinge multi dezvoltatori sa se retraga de pe piata romaneasca, se arata intr-un raport al agentiei imobiliare CB Richard Ellis/Eurisko.

"Ne confruntam cu un ritm foarte scazut al vanzarilor. Daca acest ritm va continua, foarte multi dezvoltatori se vor retrage de pe piata, creand un deficit de oferta imens intr-o piata cum e Bucurestiul, care are nevoie de 200.000-300.000 de apartamente. Pe piata exista foarte multi cumparatori, cei mai multi dintre ei au deja creditele aprobate de catre banci, insa nu cumpara sperand intr-un miracol ? un pret mai mic peste o saptamana sau peste o luna", a declarat seful departamentului rezidential al companiei, Ionut Bordei.

Conform agentiei, piata rezidentiala este tensionata, pe de o parte, de cumparatori - care, alimentati de zvonuri, nu mai achizitioneaza proprietati - si pe de alta parte, de dezvoltatori care nu stiu cum ar putea sa construiasca mai ieftin, tinand cont ca terenurile sunt foarte scumpe, materialele de constructii si mana de lucru se scumpesc si trebuie sa aiba si profit pentru o afacere viabila.

Analistul a mai spus ca in ultimii 20 de ani in Romania s-au construit maxim 30.000 de apartamente si case in toata tara si mai sunt in constructie circa 30.000 de unitati in urmatorii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO