ZF 24

Cazul jurnalistului american decapitat în Siria: Statul Islamic ceruse o răscumpărare de 100 de milioane de euro

Cazul jurnalistului american decapitat în Siria: Statul...

Autor: Ioana Bojan

21.08.2014, 13:55 850

Philip Balboni, directorul general al site-ului de ştiri GlobalPost, pentru care James Foley a lucrat în Siria, a declarat că răpitorii jurnalistului au cerut iniţial o răscumpărare de 100 de milioane de euro de la familia acestuia şi de la GlobalPost. Balboni a refuzat însă să dezvăluie răspunsul lor la această cerere, precizând doar că toate comunicaţiile au fost discutate cu autorităţile competente.

Forţele speciale americane au efectuat "în această vară" o operaţiune de salvare a unor ostatici americani deţinuţi de Statul Islamic în Siria, printre care se afla şi James Foley, dar au eşuat, potrivit unor oficiali ai administraţiei Barack Obama.

Preşedintele Obama a dat ordinul să fie declanşată operaţiunea, prima de acest fel a SUA pe teritoriul sirian, după ce agenţiile de spionaj au primit informaţii conform cărora mai mulţi americani erau deţinuţi de gruparea extremistă Statul Islamic la un complex dintr-o zonă slab populată din Siria. Agenţiile de spionaj ştiau atunci că printre ostatici se afla şi James Foley, a cărui decapitare a fost prezentată într-o înregistrare video postată marţi pe Internet.

Oficialii au refuzat să menţioneze exact unde şi cum s-a desfăşurat operaţiunea, la care au participat câteva zeci de membri ai forţelor speciale, susţinuţi de elicoptere, drone şi avioane de luptă. După ce au aterizat în zonă şi s-au apropiat de complex, forţele americane au fost implicate într-un schimb de focuri în care au fost ucişi câţiva membri ai Statului Islamic şi a fost rănit uşor un membru al trupelor speciale. Echipa de intervenţie nu a găsit însă nici un american în acel complex şi s-a retras din zonă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO