ZF 24

Cât câştigă un mercenar care vine să lupte în Rusia: 2000 de dolari pe lună

Cât câştigă un mercenar care vine să lupte în...

Autor: Andrei Şerbănescu

12.02.2024, 14:40 248
Rusia a înrolat aproximativ 15.000 de cetăţeni nepalezi pentru operaţiunile sale militare din Ucraina, atrăgându-i cu promisiunea unor salarii mari şi a obţinerii rapide a cetăţeniei ruse, a relatat CNN la 11 februarie.
 
Rusia urmăreşte să îşi consolideze forţele armate oferindu-le mercenarilor străini o plată lunară de 2.000 de dolari şi o „scurtătură” pentru obţinerea paşapoartelor ruseşti.
 
Deşi guvernul nepalez a recunoscut că cel puţin 200 dintre cetăţenii săi luptă în conflictul din Ucraina alături de forţele ruseşti, criticii susţin că acest număr este mult subestimat.
 
Între 14.000 şi 15.000 de nepalezi sunt implicaţi în războiul împotriva Ucrainei, potrivit lui Bimala Rai Paudyal, un deputat nepalez de opoziţie care a ocupat în trecut funcţia de ministru de externe. Aceste cifre provin din rândurile persoanelor care s-au întors de pe câmpul de luptă, a declarat Bimala Rai Paudyal. Ucraina deţine cel puţin patru combatanţi nepalezi ca prizonieri de război, a adăugat el.
 
În urma morţii mai multor nepalezi în conflict, Nepalul a oprit eliberarea de permise de muncă pentru Rusia şi Ucraina în ianuarie 2024.
 
La 25 ianuarie, Narayan Prakash Saud, ministrul nepalez al afacerilor externe, a cerut Rusiei să ofere despăgubiri pentru familiile a cel puţin 14 cetăţeni nepalezi care şi-au pierdut viaţa în conflictul ucrainean.
 
Ca răspuns, Ministerul de Externe al Nepalului a solicitat de urgenţă Rusiei să înceteze recrutarea de cetăţeni nepalezi şi a cerut repatrierea rămăşiţelor celor şase soldaţi nepalezi care au pierit în Ucraina, alături de despăgubiri pentru familiile acestora, începând cu decembrie 2023.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO