ZF 24

Cârstoiu: Şase dintre cei 24 de pacienţi internaţi la Spitalul Universitar, în stare foarte gravă

Cârstoiu: Şase dintre cei 24 de pacienţi internaţi la...

Autor: Departamentul Social

31.10.2015, 12:22 253

”Noi am avut 25 de pacienţi, iar din aceştia o persoană a decedat la venire, în Unitatea de Primiri Urgenţe. Din cei care au rămas în spital, opt sunt în secţia de chirurgie plastică şi sunt stabili, fiind posibil ca o persoană din acestea opt să plece acasă în cursul zilei de astăzi. În UPU sunt şase persoane internate, iar una dintre ele s-ar putea să necesite transfer în secţia de terapie intensivă, nu pleacă nimeni acasă, nici vorbă. La terapie intensivă sunt zece pacienţi intubaţi, din care o singură persoană are o evoluţie bună şi a fost detubată, dar a rămas în continuare la terapie intensivă, iar din cei nouă rămaşi şase au o stare foarte gravă, iar trei sunt grav, dar stabili. Facem tot posibilul să acordăm şi sprijin psihologic atât pacienţilor cât şi rudelor”, a spus managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Cătălin Cârstoiu.

El a mai spus că toţi pacienţi au fost identificaţi, printre aceştia numărându-se şi un cetăţean străin - un german.

”Au şi venit rudele domnului. Noi le-am asigurat rudelor posibilitatea de a-i vedea chiar de aseară. I-au văzut, dar în ritmul şi în regulile unei secţii de terapie intensivă. Nu ne-am mai confruntat cu un astfel de eveniment, pentru că până la urmă şi pentru noi e un efort, sunt pacienţi foarte gravi şi cu un profil patologic pe care în general nu-l tratăm noi”, a afirmat Cârstoiu.

Managerul Spitalului Universitar a mai spus că Centrul de donare de la unitatea medicală este conceput să asigure 30 de donatori pe zi, iar în momentul de faţă acolo sunt 140 de persoane înscrise pe o listă.

”Avem necesarul de sânge. Rugămintea este să asigurăm o donare progresivă, pentru că nu se pot realiza acte de donare simultan, e un singur punct de donare. Le mulţumesc mult celor care o fac. Vor să vină şi studenţi de la Politehnică, am vorbit cu domnul rector cu doamna profesor Andronescu, vor veni şi jandarmi”, a precizat medicul.

El le-a mulţumit tuturor clolegilor săi care au venit la spital ”fără să-i cheme cineva, din proprie iniţiativă”, pentru a acorda ajutor în cazul răniţilor.

”Au venit azi noapte şi stau şi acum în spital”, a spus Cârstoiu.

Ultimul bilanţ al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 27 de persoane decedate şi alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitală, a anunţat, sâmbătă dimineaţă, secretarul de stat Raed Arafat, precizând că 17 dintre decedaţi nu au fost identificaţi.

Potrivit datelor prezentate de Arafat, la Spitalul Floreasca au rămas internaţi 15 din cei 57 de răniţi care au ajuns acolo în urma incendiului - 17 au fost transferaţi la alte spitale, iar 25 au fost trimişi acasă. La Spitalul Universitar, au ajuns 25 de victime, dintre care una a decedat, iar 24 au rămas internate, în timp ce la Spitalul de Arşi au ajuns 29 de răniţi, dintre care 27 au rămas internaţi, iar doi au fost trimişi acasă.

La Spitalul Elias, în urma incendiului din club au ajuns patru persoane, iar la acest moment sunt internate 16, în condiţiile în care au fost aduşi la această unitate medicală răniţi din alte spitale.

La Spitalul Pantelimon au ajuns şapte victime, dintre care şase au rămas internate, la Spitalul Sfântul Ioan au ajuns nouă răniţi, dintre care opt au rămas internaţi, în timpm ce la Spitalul Militar au fost aduşi 15 oameni, iar 12 dintre ei au rămas internaţi. La Spitalul Bagdasar la acest moment sunt internate 25 de victime, din tot atâtea câte au fost aduse.

La Spitalul Colţea, în urma incendiului au ajuns opt persoane, dintre care una a fost externată, iar celelalte şapte au primit prim-ajutor, apoi au fost transferate la alte spitale pentru că nu există chirurg de chirurgie plastică.

La Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", la acest moment sunt internaţi patru minori - doi au ajuns iniţial, iar ceilalţi doi au fost transferaţi de la Spitalul Floreasca, în timp ce la Spitalul pentru Copii "Marie Curie" au fost aduşi trei copii, dintre care unul a fost externat, iar ceilalţi doi au rămas spitalizaţi.

De asemenea, la Spitalul "Agripa Ionescu" al SRI sunt internate patru persoane, care au fost tranferate acolo de la alte unităţi, iar la Spitalul Gerota al MAI sunt trei răniţi internaţi.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sâmbătă, la Palatul Victoria, că prima ambulanţă a ajuns la clubul Colectiv din Bucureşti după 11 minute de la primul apel efectuat la numărul de urgenţă 112 la ora 22.32.

"Apelul a intrat la 22.32, au fost mobilizate primele forţe şi au început deplasarea către locul incendiului, sosind acolo la 22.43. Deci, de la primirea primului apel la 112 până la sosirea la faţa locului au fost 11 minute", a spus Arafat.

El a precizat că după constatarea situaţiei a fost solicitată declanşarea planului roşu: "Este planul pe care îl declanşăm automat când vedem că avem un număr mare de victime la faţa locului şi unde este necesară mobilizarea unui număr mare de echipaje şi inclusiv a unor echipaje suplimentare speciale pentru intervenţie la dezastre sau accidente colective".

Vineri seară, clubul găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30.

Martori aflaţi în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la declanşarea incendiului.

Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta "ieşind în valuri" pe uşa de la intrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO