ZF 24

Canada, Australia şi Marea Britanie au cele mai multe femei-lider în sectorul public

Canada, Australia şi Marea Britanie au cele mai multe...

Autor: Corina Mirea

20.05.2013, 17:54 155

Ponderea cea mai mare a femeilor care ocupă funcţii de conducere în sectorul public, la nivel global, se regăseşte în Canada, unde din cele 62% de angajate ale statului, un procent de 45% au fost promovate pe poziţii de management, potrivit studiului “Worldwide Index of Women as Public Sector Leader” realizat de firma de consultanţă şi audit Ernst&Young în perioada septembrie-octombrie 2012.

Pe locul doi în topul ţărilor cu cele mai multe femei aflate pe poziţii de conducere în cadrul instituţiilor publice se află Australia, unde acestea ocupă funcţii de management în proporţie de 37%. Asta în timp ce ponderea angajatelor din sectorul public este de 57%, reiese din analiza realizată pe un eşantion de 19 dintre cele puternice economii ale lumii.

HR Conference '13: Panel "Femei în business. Sunt femeile de la conducerea companiilor locale manageri mai buni decât barbaţii?"

“În jumătate din ţările G20, femeile reprezintă peste 50% din forţa de muncă din sectorul public. Cu toate acestea, ele continuă să fie reprezentate într-un procent mai mic în funcţii de conducere comparativ cu bărbaţii, ocupând poziţii de nivel inferior, cu salarii mai mici şi, deseori, cu locuri de muncă part-time”, spun reprezentanţii Ernst&Young.

Deşi Marea Britanie este una dintre ţările cu cele mai multe femei recrutate în cadrul instituţiilor publice (66% din totalul angajaţilor din sectorul public), ponderea celor care ocupă posturi de conducere este cu 10 procente mai mică decât în cazul Canadei (adică 35%).

În cazul a zece din cele 19 ţări incluse în acest top ponderea femeilor angajate în instituţiile statului, indiferent de poziţia ierarhică, variază între 51% şi 71%.

La polul opus, cu toate că în sectorul public din Arabia Saudită ponderea angajatelor este de 30%, nici una nu ocupă o poziţie de management. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO