ZF 24

Bursa propune extinderea limitelor de variatie zilnica ale actiunilor pana la maxim 40%

22.10.2008, 10:40 22

Consiliul Bursei a hotarat marti extinderea limitei de variatie pentru actiunile care ating limitele maxime de pret pe parcursul unei sedinte de la 15% pana la maxim 40%, potrivit unui raport al BVB.

Noile limite de pret vor fi stabilite in trei etape. Prima etapa a procedurii vizeaza o perioada de predeschidere pentru un interval de 15 minute in piata principala a actiunii, pentru formarea unui pret prin aplicarea unor limite de variatie de plus/minus 25% fata de cotatia de referinta.

Daca nu se formeaza un nou pret potential de deschidere, in a doua etapa limitele se pot extinde la plus/minus 35% fata de pretul de referinta, iar in ultimul etapa cotatia va putea varia cu pana la plus/minus 40%.

Ulterior stabilirii intervalului de variatie, tranzactiile se pot realiza pana la cotatii care ating noile limite aplicabile.

Decizia BVB de a extinde limitele de variatie zilnice vine dupa ce in urma cu doua saptamani functionarea Bursei a fost intrerupta in urma unor scaderi fara precedent ale actiunilor. In sedinta de miercuri, 8 octombrie, Bursa a intrerupt sedinta dupa doar o ora de tranzactionare dupa ce majoritatea actiunilor au atins limita minima de pret, de minus 15% fata de sedinta precedenta, iar in piata nu mai existau ordine de cumparare pentru actiunile respective. In sedinta de vineri, 10 octombrie, Bursa a extins perioada de predeschidere pana la ora 16:30 pentru a evita un blocaj similar.

In prezent se aplica o limita maxima de variatie de plus/minus 15% pentru toate actiunile tranzactionate pe piata principala a BVB.

De asemenea, conducerea Bursei a aprobat eliminarea limitei de variatie pentru piata Deal, unde partile negociaza direct, si reducerea valorii minime a operatiunilor, de la 700.000 de lei la 200.000 de lei. O alta masura pentru acest segment de piata a fost prelungirea programului de tranzactionare cu 15 minute, de la 16:15 pana la ora 16:30, cand se inchide activitatea operatorului.

Actiunile listate la categoria internationala, cum este cazul titlurilor Erste Bank, vor beneficia de asemenea de eliminarea limitei de variatie, in vederea corelarii cu fluctuatiile inregistrate pe piata unde a fost admis pentru prima data.

Totodata, actiunile companiilor pentru care se estimeaza un impact semnificativ al modificarilor de ordin legislativ, fiscal sau al altor decizii adoptate de autoritati vor putea fi tranzactionate fara limita de varitie.

Conducerea Bursei a mai decis ca valorile indicelui BET sa fie calculate numai pe baza actiunilor care sunt tranzactionate, fara a mai fi incluse titlurile suspendate de la transfer in sedinta respectiva. In acelasi timp, nivelul de alerta al indicelui BET va fi redus de la minus 10% la minus 8%, pentru o monitorizare mai buna a pietei.

Modificarile aduse Codului Bursei de membrii Consiliului BVB vor fi prezentate Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pentru abrobare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO