ZF 24

Bursa: Capitalizarea BVB a depăşit 300 mld.lei în 2023, iar valoarea tranzactiilor s-a majorat cu 58%, la 38 mld.lei. Radu Hanga, preşedinte BVB: Bursa de Valori a avut în 2023 cel mai bun an din istorie

Autor: Roxana Rosu

31.01.2024, 12:54 200

Valoarea totală a tranzacţiilor derulate în 2023 la BVB, pe toate pieţele şi pentru toate tipurile de instrumente financiare, a depăşit valoarea de 38 de miliarde de lei, marcând o creştere de 58% faţă de 2022, în conditiile în care numărul de 1,97 milioane tranzactii reprezintă nivelul maxim din 2007 în prezent.

Pe Piata Principală s-au derulat 1,46 milioane de tranzacţii, potrivit raportului publicat miercuri de BVB.

Lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente listate pe Piaţa Principală (PP) şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) a ajuns la 153 de milioane de lei, cu 60% peste nivelul din 2022.

De asemenea, preţul acţiunilor a urcat cu 86%, la 65,6 lei/acţiune, ceea ce corespunde unei capitalizări de 528 milioane lei (106,2 milioane euro).

Unul dintre momentele cheie ale anului 2023 a fost realizarea cu succes a celei mai mari listări de acţiuni din Europa, a Hidroelectrica, în valoare de 9,3 miliarde de lei (1,8 mld.euro)

Tot anul trecut a avut loc şi listarea Millenium Insurance Broker pe piata AeRO.

“Bursa de Valori Bucureşti a avut în 2023 cel mai bun an din istorie, fapt reflectat în primul rând de succesul ofertei publice de listare a Hidroelectrica, care prin valoarea sa de 9,3 miliarde de lei (1,8 mld. euro) a fost cea mai mare ofertă din Europa în 2023, precum şi de atingerea unor maxime istorice pe mai multe paliere, inclusiv numărul investitorilor, şi de valoarea record a rundelor de finanţare prin listări de acţiuni şi emisiuni de obligaţiuni. Aceste performanţe demonstrează şi, totodată, reconfirmă faptul că proiectele noastre de dezvoltare din ultimii ani merg în direcţia potrivită şi că piaţa de capital din România îşi îndeplineşte misiunea de platformă de finanţare a economiei româneşti”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele BVB.

De asemenea, prin intermediul a 11 emisiuni de obligaţiuni corporative, emitentii au atras 1,6 miliarde de euro.  Ministerul Finanţelor a fost, de asemenea, activ pe piaţa de capital, atrăgând 1,9 miliarde de euro prin cele 20 de emisiuni de titluri de stat Fidelis.

“Anul 2023 a doborât cu o marjă semnificativă recordurile de lichiditate stabilite în anul precedent într-un context în care numărul de investitori a atins un maxim istoric, iar indicii bursieri au adus randamente substanţiale. Listarea cu succes a acţiunilor Hidroelectrica, atingerea unei evaluări istorice pentru emitentul Bursa de Valori Bucureşti (BVB) obţinută pe o creştere cu 112% a numărului de acţionari, 11 emisiuni de obligaţiuni corporative, de 1,6 miliarde euro, 20 de emisiuni de titluri de stat Fidelis, cu o valoare de 1,9 miliarde euro, şi o finanţare municipală, de 112 milioane euro, ne arată fără echivoc că piaţa de capital este un partener puternic şi de încredere al economiei româneşti. Un element important pentru Bursa de Valori Bucureşti şi pentru dezvoltarea lichidităţii şi a pieţei de capital îl constituie funcţionalitatea proiectului Contrapărţii Centrale. În 2023 am făcut progrese semnificative în procesul de autorizare şi vedem funcţional acest proiect în 2024”, a declarat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

La finalul anului 2023, indicele principal BET a atins nivelul de 15.371 de puncte, reflectând o creştere de 31,79% faţă de anul precedent. Într-un moment de referinţă, pe 8 decembrie, indicele principal a depăşit pragul de 15.000 de puncte pentru prima dată în istorie.

Indicele BET-TR a încheiat anul la un nivel de 31.745 de puncte, marcând o creştere de 39,93% faţă de ultima zi de tranzacţionare a anului precedent. Această performanţă reflectă atât evoluţia preţurilor acţiunilor, cât şi impactul total al dividendelor plătite de companiile componente ale indicelui.  


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO