ZF 24

Bundesbank avertizează că zona euro trebuie să evite „înrădăcinarea inflaţiei”: Şeful Băncii Centrale a Germaniei trage un semnal de alarmă privind scăderea prea lentă a inflaţiei, opinie care contrazice aşteptările investitorilor conform cărora BCE va înceta majorarea ratelor

Bundesbank avertizează că zona euro trebuie să evite...

Autor: Andrei Şerbănescu

22.09.2023, 12:32 1213

Şeful băncii centrale a Germaniei a avertizat că inflaţia din zona euro continuă să scadă prea încet, contrazicând astfel speranţele investitorilor că Banca Centrală Europeană va înceta să mai majoreze ratele dobânzilor, raportează Financial Times.

Preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat că factorii de decizie politică trebuie să evite „cu orice preţ" un scenariu în care preţurile ridicate să se „înrădăcineze" în economia zonei euro, adăugând că se aşteaptă ca inflaţia „să scadă doar treptat".

Economiştii consideră că marile bănci centrale se apropie de sfârşitul majorărilor agresive ale ratelor pentru combaterea inflaţiei, după ce Rezerva Federală a SUA a menţinut miercuri rata dobânzii de politică monetară neschimbată. De asemenea, Banca Angliei a menţinut joi ratele neschimbate la 5,25%, după ce inflaţia din Marea Britanie a fost mult mai mică decât se aştepta în august.

Însă comentariile pesimiste ale lui Nagel, care este şi membru al consiliului de guvernare al BCE pentru stabilirea ratelor, contrastează cu aşteptările larg răspândite ale investitorilor, conform cărora cea de-a zecea majorare consecutivă a costurilor de împrumut din zona euro de săptămâna trecută va fi ultima.

„Oare aici se va sfârşi creşterea ratelor dobânzii cheie?", a declarat Nagel. „Am ajuns la apogeu? Acest lucru nu poate fi încă prezis în mod clar. Rata inflaţiei este încă prea mare. Iar previziunile arată în continuare doar o scădere lentă către valoarea ţintă [a BCE] de 2%".

După discursul său de la Frankfurt, randamentul obligaţiunilor germane pe doi ani, sensibile la dobânzi, a crescut aproape de maximul ultimelor şase luni, de 3,32%, reflectând sentimentul pieţei că BCE ar putea majora în continuare ratele.

Săptămâna trecută, BCE a majorat dobânda de referinţă pentru depozite cu un sfert de punct procentual, până la nivelul maxim istoric de 4%, de la un minim record de minus 0,5% anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO