ZF 24

Brokerii: Scaderea economiei romanesti nu a surprins investitorii

13.08.2009, 12:03 9

Brokerii apreciaza ca investitorii nu au fost surprinsi de scaderea economiei romanesti din prima jumatate a anului si se asteapta in continuare la niste trimestre dificile in ceea ce priveste evolutia economiei locale. Scaderile din economie au fost deja luate in considerare de catre investitori astfel ca nu exista riscul unei corectii semnificative in piata, cu atat mai mult cu cat piata locala se coreleaza cu evolutia pietelor vest europene, unde economia a dat deja primele confirmari cu privre la o iesire din recesiune. PIB-ul francez si cel german au inregistrat cresteri pentru prima jumatate a acestui an, de 0,3%, economiile celor doua state iesind astfel din recesiune. PIB-ul pe plan local s-a contractat la sase luni cu 7,6%. Indicele francez CAC 40 si cel german DAX inregistrau in deschiderea sedintei de astazi un avans de aproape 1%.

“Investitorii nu au fost surpinsi de scaderea economiei romanesti din prima jumatate a anului. Nu cred ca bursa va reactioana in scadere la aceste cifre, pentru ca scaderile au fost deja luate in calcul de catre investitori. Mai mult, piata locala se coreleaza cu evolutiile pietelor extrene, care continua trendul ascendent, si unde vedem deja confirmari din partea economiei reale”, a declarat Razvan Pasol, directorul general al societatii de intermediere Intercapital Invest.

El a mai apreciat ca investitorii asteapta o confirmare si din partea economiei romanesti, insa iau in calcul un decalaj intre evolutiile extrene si cea interna de cel putin un an de zile. “Investitorii nu asteapta o confirmare a trendului ascendent din partea economiei romanesti mai devreme de un an de zile”, a explicat Pasol.

Pe piata locala, primele zece cele mai lichide companii din piata inregistrau un avans de aproape 2% la doua ore de la deschiderea sedintei, cea mai mare apreciere fiind consemnata insa de societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, care urcau cu 3,6% fata de referinta. In sectorul energetic, indicele BET-NG urca cu 1%, la nivelul de 551 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO