ZF 24

Boc: Recalcularea pensiilor speciale va genera economii estimate la 500 - 800 milioane euro

Recalcularea pensiilor speciale va genera economii estimate intre 500 si 800 milioane euro
10.02.2010, 13:23 26

Recalcularea pensiilor speciale, in interval de cinci luni de laintrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii, vagenera economii estimate intre 500 si 800 milioane euro, adeclarat, miercuri, premierul Emil Boc.

Guvernul a avizat, in sedinta de miercuri, proiectul de legeprivind sistemul unitar de pensii publice, urmand ca documentul safie transmis Parlamentului spre dezbatere prioritara.

Pensiile speciale se numesc asa pentru ca sunt calculate caprocent (in general 85%) din ultimul salariu brut sau ultimele sasesalarii brute, fata de cele platite de Casa Nationala de Pensii,care le calculeaza pe baza contributiilor facute de-a lungultimpului la bugetul de pensii de catre actualii pensionari. Inplus, aceste pensii se indexeaza permanent cu evolutia salariilorcelor angajati in functii echivalente celor iesiti la pensie dininstitutiile respective.

Conform unor calcule ZF, pe baza numarului de pensii speciale din2008, furnizate la cererea ZF de ministerele in cauza, cheltuieliletotale la nivelul anului 2008 pentru pensii speciale din alocatiileministeriale se ridicau la circa 725 de milioane de euro, dintrecare, cea mai mare parte mergea catre salariatii din MinisterulApararii si salariatii din ministerul de Interne. Astfel ministerulApararii avea in plata la nivelul anului 2008 circa 76.000 depensii, pentru care avea in buget alocari anuale de 328 de milioanede euro, urmat de ministerul de Interne, care avea in plata 61.000de pensii speciale in valoare totala de 250 de milioane deeuro.

In randul pensiilor din ministerul de Interne intra si pensiilefostilor salariati ai Securitatii statului, care a fost inainte de1989 un departament in cadrul ministerului de Interne. Acestepensii, pentru fostii salariati din ministerul de Interne, dinserviciile secrete si din ministerul Apararii sunt platite integraldin bugetul statului. In cadrul celorlalte categorii de pensiispeciale, pentru diplomati, personal din ministerul Justitiei,parlamentari si functionari publici parlamentari, personalaeronautic civil si personalul Curtii de Conturi, ministerele sauinstitutiile respective suplimenteaza pensiile fostilor lorangajati din bugetele proprii, pe langa ceea ce plateste CasaNationala de Pensii, conform contributiilor facute de respectiviiamgajati de-a lungul timpului.

Conform datelor ZF de la nivelul anului 2008, circa 8.500 dejudecatori si de procurori primeau pensii in valoare totala de 66de milioane de euro.

Economiile de circa 500-800 de milioane de euro estimate acum decatre guvern se verifica cu suma calculata de Ziarul Financiar, de720 de milioane de euro, ca fiind valoarea pensiilor specialeaflate in plata la nivelul anului 2008, pentru ca in 2009 nivelulpensiilor speciale a mai crescut odata cu salariile din sistemulbugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO