ZF 24

Boc a explicat in Parlament masurile anticriza

16.03.2009, 17:44 29

Investitiile publice masive in infrastructura reprezinta principala masura anticriza luata de guvern, a declarat premierul Emil Boc in Parlament. El a argumentat ca a fost alocat un procent de 20% din buget (10, 2 mld euro) pentru investitii, pentru a crea locuri de munca.

Printre celelalte masuri anticriza anuntate de Boc se numara mentinerea cotei unice de impozitare, capitalizarea EximBank si a CEC Bank pentru sustinerea mediului de afaceri, precum si modificarea legii achiziitiilor publice (in sensul derularii mai rapide a contractelor) si absorbtia banilor comunitari.

Alte masuri pentru a combate criza financiara sunt operationalizarea fondurilor de garantare a IMM, continuarea si extinderea programului Rabla prin majorarea sumei acordare de la 3.000 la 3.800 de lei pentru masini mai vechi de zece ani, includerea in bugetul consolidat a statului a veniturilor proprii ale institutiilor.

De asemenea, a argumentat Emil Boc, planul anticriza cuprinde si masuri sociale, precum instituirea pensiei sociale minime de la 1 aprilie la 300 de lei si de la 1 octombrie la 350 de lei sau compensarea medicamentelor pentru categorile defavorizate cu 90%.

Boc a anuntat ca, pe langa masurile anuntate in Parlament, Guvernul pregateste altele destinate luptei impotriva crizei. El a amintit reducerea numarului de taxe, impozite si tarife si neimpozitarea profitului reinvestit.

Premierul a venit in Parlament sa explice masurile anticriza la cererea PNL, partid care a acuzat guvernul ca, desi propune masuri anticriza, acestea nu au fost cuprinse in proiectul de buget. Dimpotriva, spune Emil Boc, investitiile guvernamentale pentru combaterea crizei reprezinta 20% din buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO