ZF 24

BNR neaga vreo interventie pe piata valutara

27.04.2007, 15:32 14

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ca nu a intervenit, astazi, pe piata valutara, dupa ce o serie de dealeri au opinat ca scaderea brusca a cotatiei leului in raport cu euro, in dimineata zilei de vineri, a fost influentata de operatiunile bancii centrale.

"BNR nu a intervenit pe piata valutara. Evolutia cursului nu a fost influentata de banca centrala", a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Mugur Stet.

Cursul a inceput sa urce rapid odata cu ordinele masive de cumparare de valuta, astfel ca la ora 11:30, leul se depreciase cu patru bani fata de dimineata, la 3,3350 - 3,3400 unitati fata de euro.

In dimineata zilei de vineri, euro a fost cotat la 3,3010 - 3,3030 lei, iar cursul a atins, in jurul orei 10:30, un minim de 3,3 unitati, nivel record incepand cu octombrie 2002, evolutie sustinuta si de dobanzile ridicate din piata monetara, care au atins maxime de 40% la scadentele de o zi.

Surse din piata bancara au opinat ca BNR a intervenit indirect in piata valutara, vineri dimineata, prin cumparari masive de valuta pentru a stopa aprecierea rapida a leului din ultimele zile.

"Toate bancile locale au inceput, la un moment dat, sa cumpere euro masiv, dupa ce dimineata presiunea fusese la vanzare. Toata lumea vorbeste in piata despre o interventie a bancii centrale pentru a stopa aprecierea sustinuta a leului din ultimele zile", au declarat dealerii. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO