ZF 24

Bloomberg: Grecia tot mai aproape de situatia de a apela la un pachet de salvare de 45 miliarde euro

15.04.2010, 20:43 27

Premierul grec George Papandreou este tot mai aproape de apelulla pachetul financiar de salvare de 45 miliarde euro, cerand ointalnire cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International laatena, pentru saptamana viitoare, conform Bloomberg.

Cererea guvernului vine la scurt timp dupa ce randamentul pentruobligatiunile emise de guvernul de la Atena a urcat la 7,31%astazi, mai mult decat cel inregistrat inainte de stabilireapachetului de salvare la 11 aprilie, de catre oficialii UE si aiFMI.

Grecia trebuie sa stranga 11,6 miliarde euro pana la sfarsitullunii mai, Papandreou considerand dobanzile actuale drept"nesustenabile". Problemele legate de randamentul obligatiunilor auaparut dupa ce Juergen Stark, membru in cadrul boardului executival BCE a declarat ca economia globala ar putea intra intr-o noua"criza da datoriilor suverane".

Randamentele cerute au crescut ca urmare a speculatiilor privindun posibil apel al guvernului la un pachet de imprumuturi pentrutrei ani la o dobanda de 5%.

Papandreou a tinut sa mentioneze ca intalnirea nu inseamnaneaparat ca Grecia va apela din nou la sustinerea UE.

In 2009, deficitul bugetar al Greciei a fost de 12,9% din PIB,cel mai ridicat nivel din istoria zonei euro. Limita impusa de UEeste de 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels