ZF 24

Benzinăria-frizerie sau centru de conferinţe: care sunt tendinţele lansate de petroliştii străini şi cum se aplică în România după o scădere a cererii de 10%

Benzinăria-frizerie sau centru de conferinţe: care sunt...

Autor: Roxana Petrescu

02.10.2013, 20:11 348

În Germania, petroliştii s-au gândit că după ce un client îşi face plinul cu carburanţi poate apela şi la serviciile unui hair-stylist, iar un furnizor de spaţii de birouri s-a aliat cu gigantul Shell pentru a putea utiliza 70 de benzinării din Berlin, cu locaţii premium, ca şi centre de conferinţe. În Italia, chiar în inima oraşului Milano, tot Shell a deschis un Carrefour Express, în timp ce în Franţa hipermaketurile-benzinării fac legea. În România, toate aceste tendinţe încă nu s-au manifestat, dar acest lucru poate însemna o oportunitate pentru atragerea în viitor a clienţilor în benzinării, mai ales în contextul în care în perioada 2008-2012 vânzările de carburanţi s-au contractat cu 10%, aceasta fiind una dintre cele mai accentuate reduceri la nivel european.

În România sunt active circa 2.000 de benzinării, potrivit datelor cuprinse într-un studiu asupra pieţei de carburanţi realizat de firma de consultanţă imobiliară CBRE, care citează datele companiei de studii Verdict.

Numărul de staţii este redus ţinând cont de dimensiunea pieţei, România fiind depăşită de ţări precum Austria, Bulgaria sau Cehia. În Italia, de exemplu, sunt aproape 21.600 de benzinării, în Germania 14.375 de staţii, iar în Franţa sunt active aproape 12.000 de puncte de alimentare.

Cum se explică diferenţele? Potrivit datelor PwC şi ale Băncii Mondiale, dintr-un total de nouă state europene analizate de ZF (Italia, Germania, Franţa, Polonia, Cehia, Bul­garia, Austria, România şi Ungaria), Ro­mânia are cel mai scăzut număr de maşini la mia de locuitori. În timp ce în România doar doi din zece locuitori au o maşină, în Cehia gradul de motorizare este dublu, iar în Italia şase din zece persoane deţin un autovehicul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO