ZF 24

BCE: Creşterea salariilor din zona euro a încetinit în trimestrul al patrulea al anului 2023

BCE: Creşterea salariilor din zona euro a încetinit în...

Autor: Andrei Şerbănescu

20.02.2024, 15:07 87

Salariile negociate în zona euro au crescut cu 4,5% la sfârşitul anului 2023, potrivit Băncii Centrale Europene - ceea ce a liniştit temerile că majorarea salariilor ar putea susţine inflaţia peste ţinta stabilită, raportează Bloomberg.

Deşi încă ridicată, creşterea salariilor din trimestrul al patrulea este în scădere faţă de recordul de 4,7% înregistrat în zona euro în precedentele trei luni, a arătat marţi indicatorul salariilor negociate al BCE.

Indicatorul - care semnalează posibilele presiuni salariale prin prelucrarea datelor nearmonizate ale ţărilor - a fost aşteptat cu mai multă nerăbdare decât în mod normal de această dată, deoarece oficialii de la Frankfurt se concentrează asupra costurilor forţei de muncă ca factor-cheie pentru a decide când să reducă ratele dobânzilor.

Mulţi oficiali, însă, sunt chiar mai dornici să vadă cifrele pentru primul trimestru din 2024 - care trebuie să apară în luna mai - înainte de a anunţa o relaxare a politicii monetare.

„Această încetinire a creşterii salariilor de la sfârşitul anului trecut ar trebui să aducă o oarecare uşurare în zona euro", a declarat Carsten Brzeski, şeful global al departamentului macro al ING. Cu toate acestea, „BCE va dori cu siguranţă să aştepte datele privind creşterea salariilor din primul trimestru înainte de a lua o decizie asupra reducerii ratelor. Nu există niciun motiv pentru a ne schimba estimarea privind o primă reducere în iunie", a spus Bzerski.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a evidenţiat săptămâna trecută salariile ca fiind „un motor tot mai important al dinamicii inflaţiei în trimestrele următoare", avertizând în acelaşi timp împotriva „deciziilor pripite" de relaxare a politicii monetare fără a avea certitudinea că inflaţia se îndreaptă din nou spre ţinta de 2%.

În timp ce un sistem separat de urmărire prospectivă a salariilor de la BCE continuă să semnaleze presiuni puternice, acordurile indică o oarecare stabilizare în ultimul trimestru al anului 2023, a declarat Legarde.

Potrivit estimărilor BCE din decembrie, creşterea salariilor nominale va scădea treptat în timp - până la 3,3% în 2026, de la 5,3% în 2023, în termeni de remuneraţie pe angajat.

Isabel Schnabel, membră a Comitetului executiv al BCE, a susţinut vineri că productivitatea slabă „exacerbează efectele pe care actuala creştere puternică a salariilor nominale le are asupra costurilor unitare cu forţa de muncă pentru companii", crescând riscul ca firmele să transfere costurile salariale mai mari către consumatori şi să întârzie revenirea inflaţiei la 2%.

Pentru întregul an 2023, BCE a raportat o creştere de 4,5% a salariilor negociate - de la 2,9% în 2022 şi 1,4% în 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO