ZF 24

Băsescu: Kovesi minte cu nonşalanţă; Nimeni nu a cerut dezincriminarea abuzului în serviciu

Băsescu: Kovesi minte cu nonşalanţă; Nimeni nu a...

Autor: Gabriel Pecheanu

12.06.2016, 22:02 29

”Este, pentru mine, şocantă declaraţia doamnei Koveşi. Eu n-am văzut încă un înalt demnitar al statului român să mintă cu atâta nonşalanţă. Deci doamna Koveşi vorbeşte de dezincriminarea abuzului în serviciu, or nimeni nu a cerut asta. (...) Este o mare minciună pe care doamna o spune public”, a declarat Traian Băsescu într-o emisiune la România TV.

El a mai spus că România are în Codul Penal o definiţie incorectă a abuzului în serviciu, care permite ”abuzul procurorilor şi a judecătorilor”.

”Propun o definiţie corectă (a abuzului în serviciu - n.r.) pentru că niciun funcţionar n-o să ştie când este defectuoasă acţiunea lui. Dacă am avea o justiţie responsabilă ar constata două lucruri: că avem o definiţie în Codul Penal care e proastă, iar definiţia corectă tot într-o lege românească o avem, care este Convenţia naţiunilor unite împotriva corupţiei pe care România a ratificat-o şi care la art.19 dă definiţia abuzului în serviciu. Ce face în ziua de azi întrece orice măsură. Avem o definiţie defectuoasă în Codul Penal care permite arestări pentru că aşa vor muşchii procurorului şi avem Legea 365 care a ratificat Convenţia de la New York împotriva corupţiei şi mă tem că este un abuz în serviciu al procurorilor când au o convenţie care, conform Constituţiei, este aplicabilă prioritar faţă de legislaţia naţională, nu o aplică în litera şi în spiritului ei”, a mai spus Băsescu.

În opinia fostului preşedinte al României, nimeni nu a cerut dezincriminarea abuzului în serviciu, ci doar definirea mai clară a acestuia.

”Dacă nu eu, poate a cerut-o Tăriceanu, poate a cerut-o Ponta şi nu ştiu eu, poate a cerut-o Dragnea, dar este o mare minciună pe care doamna o spune public. Nimeni nu a vorbit de dezincriminare. Eu cred că abuzul în serviciul poate să rămână. România are în Codul Penal o definiţie incorectă a abuzului în serviciu, care permite abuzul procurorilor şi al judecătorilor. Cum poţi să acuzi de abuz în serviciu pe o definiţie neclară”, a mai spus fostul şef al statului.

Curtea Constituţională urmează să se pronunţe, miercuri, 15 iunie, asupra excepţiei de neconstituţionalitate privind articolul din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu. Excepţia a fost ridicată de fostul şef DIICOT Alina Bica, trimisă în judecată pentru corupţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO