ZF 24

„Bani din elicopter" în Europa? Criza coronavirusului face băncile centrale să gândească măsuri tabu, precum finanţarea directă a firmelor sau a guvernelor. Guvernatorul băncii centrale franceze, François Villeroy de Galhau, lansa ideea de a tipări bani şi de a-i oferi direct companiilor. Ce va face BNR

Csaba Balint, membru al boardului BNR

Cea mai importantă este atenuarea problemelor de lichiditate ale companiilor, susţinând astfel păstrarea locurilor de muncă. Soluţiile aplicate pe jumătate sunt acum foarte riscante, deoarece odată cu trecerea timpului efectele epidemiei asupra economiei se vor adânci.

Csaba Balint, membru al boardului BNR Cea mai importantă este atenuarea problemelor de lichiditate ale companiilor, susţinând astfel păstrarea locurilor de muncă. Soluţiile aplicate pe jumătate sunt acum foarte riscante, deoarece odată cu trecerea timpului efectele epidemiei asupra economiei se vor adânci.

Autor: Claudia Medrega

24.04.2020, 16:00 866

♦ Anglia ar vrea să tipărească bani ca să finanţeze direct prin banca centrală cheltuieli extraordinare ale guvernului ♦ BNR poate să pună la dispoziţia băncilor comerciale resursele necesare, având încrederea că sistemul bancar le va putea canaliza eficient către companii, gospodării şi buget, însă nu poate finanţa direct statul sau sectorul privat, pentru că nu există cadru de reglementare, susţine Csaba Balint, membru al boardului BNR.

Băncile centrale au fost puse în situaţia de a experimenta şi alte strategii de politică monetară, unele neortodoxe, în condiţiile în care scăderile de dobânzi operate nu par să fie suficiente pentru a repune economiile în mişcare, în urma consecinţelor negative ale crizei coronavi­rusului (COVID-19).

Rezerva Federală a SUA (Fed), Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Angliei şi alte bănci centrale din Europa şi din lume au anunţat pachete de stimuli care implică achiziţii mari de titluri de stat, linii de swap sau reduceri masive de dobânzi, pachete ample de măsuri care ar trebui să amelioreze impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO