ZF 24

Bancile de investitii de pe Wall Street au colaborat cu Grecia pentru a ascunde datoriile imense care au dus la intrarea in criza a statului

14.02.2010, 16:14 24

Tacticile folosite de bancile americane care au dus la cadereapietei subprime si criza financiara globala au fost si cauzaprincipala a intrarii in criza a economiei elene, lovind puternicin moneda europeana, informeaza New York Times.

Conform publicatiei, apar tot mai multe indicii care arata caguvernul grec, cu ajutorul bancilor de investitii de pe WallStreet, a reusit sa isi ascunda datoriile enorme timp de undeceniu.

Un astfel de indiciu este programul pregatit de Goldman Sachs in2001, care a permis guvernului elen sa se imprumute cu miliarde deeuro, imediat dupa intrarea in zona euro, ascunzand in acelasi timpdatoriile uriase ale statului.

Chiar si cu perspectiva crizei cu care avea sa se confrunteGrecia, bancile au cautat noi metode prin care aceasta tara sapoata amana momentul fatidic al aflarii adevarului despre crizafinanciara in care tara se afla.

La inceputul lui noiembrie, cu trei luni inainte ca Atena sadevina epicentrul anxietatii financiare globale, o echipa a GoldmanSachs a sosit in capitala elena pentru a propune guvernului o nouametoda prin care acesta sa isi plateasca datoriile, informeaza NewYork Times, citand surse apropiate situatiei.

Bancherii condusi de presedintele Goldman, Gary D. Cohn, ar fipropus un instrument financiar care ar fi impins datoriilesistemului de sanatate grec cu mult in viitor, in acelasi fel incare in trecut se permitea proprietarilor de locuinte sa isiipotecheze proprietatile pentru a doua oara pentru a-si platiimprumuturile.

Aceasta schema a fost ascunsa publicului intrucat a fost subforma unei tranzactii cu valuta si nu a unui imprumut si a ajutatGrecia sa respecte reglementarile UE in domeniul deficituluibugetar, dar sa cheltuiasca mai mult decat isi putea permite.

Pentru aceasta tranzactie, Goldman Sachs ar fi primit uncomision de circa 300 de milioane de dolari, potrivit mai multorbancheri citati de NYT.

In schimbul banilor, guvernul de la Atena a renuntat la venituriviitoare, precum taxele de aeroport sau veniturile de laloterie.

Ultima propunere facuta de Goldman Sachs in noiembrie nu a fostpe placul Greciei, oficialii bazandu-se pe vecinii sai pentrurevenirea din criza.

La fel ca in criza subprime americana si implozia AmericanInternational Group, derivatele financiare au jucat un rolimportant in ascunderea datoriilor Greciei. Instrumenteledezvoltate de Goldman Sachs, JPMorgan Chase si alte banci de peWall Street au permis politicienilor sa ascunda datorii aditionalepe care tari precum Grecia si Italia le aveau, se mai arata inanaliza New York Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO